5 Δεκεμβρίου 2025

Κεφτεδάκια με σάλτσα ψητής ντομάτας και ρύζι


Τα κεφτεδάκια είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, που φέρνουν αναμνήσεις οικογενειακού τραπεζιού και σπιτικής θαλπωρής. Σε αυτή τη συνταγή, αναβαθμίζουμε τη γεύση τους με μια πλούσια σάλτσα από ψητές ντομάτες, που χαρίζει ένταση, γλυκύτητα και καπνιστή αίσθηση. Συνδυάζονται ιδανικά με αφράτο λευκό ρύζι, το οποίο απορροφά τη σάλτσα και δημιουργεί ένα πιάτο χορταστικό, θρεπτικό και γεμάτο άρωμα. Ιδανικό για Κυριακάτικο γεύμα αλλά και για καθημερινό τραπέζι, καθώς ικανοποιεί μικρούς και μεγάλους.

Κεφτεδάκια με σάλτσα ψητής ντομάτας και ρύζι – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά

  • Ψήσιμο: 40 λεπτά

  • Συνολικά: 1 ώρα

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα κεφτεδάκια:

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

  • 1 αυγό

  • 2 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά

  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα ψητής ντομάτας:

  • 6 ώριμες ντομάτες

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • ½ κ.γ. ρίγανη ξηρή

  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

  • Αλάτι, πιπέρι

Για το συνοδευτικό:

  • 250 γρ. ρύζι μπασμάτι ή καρολίνα

  • 500 ml νερό ή ζωμός λαχανικών

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία της σάλτσας ντομάτας:

    • Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις τοποθετούμε σε ταψί, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

    • Σε κατσαρολάκι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.

    • Προσθέτουμε τις ψημένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

    • Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ για να έχουμε μια βελούδινη σάλτσα.

  2. Κεφτεδάκια:

    • Σε μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 15 λεπτά.

    • Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα ψήνουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

    • Τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα ντομάτας και τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν 15 λεπτά, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.

  3. Ρύζι:

    • Βράζουμε το νερό ή τον ζωμό, προσθέτουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

    • Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά (περίπου 12 λεπτά).

  4. Σερβίρισμα:

    • Σε πιάτο βάζουμε το ρύζι, από πάνω τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγο φρέσκο μαϊντανό.

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγη καυτερή πιπερίτσα στη σάλτσα για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.

  • Για πιο αφράτα κεφτεδάκια, μουλιάστε το ψωμί σε λίγο γάλα αντί για φρυγανιά.

  • Αν θέλετε πιο πλούσια υφή στη σάλτσα, προσθέστε στο τέλος μια κουταλιά βούτυρο.

  • Το πιάτο συνδυάζεται ωραία και με πουρέ πατάτας αντί για ρύζι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ