Η μαρμελάδα σύκο είναι ένα από τα πιο εκλεκτά και παραδοσιακά γλυκίσματα που φέρνουν στο τραπέζι μας την αυθεντική γεύση του καλοκαιριού. Τα ώριμα σύκα με τη φυσική τους γλυκύτητα και το βελούδινο άρωμά τους γίνονται η ιδανική βάση για μια μαρμελάδα πλούσια, μεστόχρωμη και γεμάτη χαρακτήρα. Εξαιρετική για το πρωινό με φρέσκο ψωμί και βούτυρο, αλλά και για πιο δημιουργικές χρήσεις: συνοδεύει τυριά, εμπλουτίζει γλυκές τάρτες, ενώ ταιριάζει θαυμάσια και με ψητά κρέατα για μια gourmet πινελιά. Αν αγαπάς τις σπιτικές γεύσεις και θέλεις να διατηρήσεις την αίσθηση του καλοκαιριού σε βάζα για όλο τον χειμώνα, αυτή η συνταγή είναι για σένα.
Μαρμελάδα σύκο – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Βράσιμο: 45 λεπτά
-
Συνολικά: 1 ώρα
Υλικά (για περίπου 4 βαζάκια)
-
1 κιλό ώριμα σύκα (καθαρισμένα)
-
500 γρ. ζάχαρη
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
Ξύσμα από 1 λεμόνι
-
1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
-
½ ποτήρι νερό
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία φρούτων:
-
Πλένουμε καλά τα σύκα και αφαιρούμε το κοτσάνι. Αν έχουν πολύ χοντρή φλούδα, μπορούμε να τα καθαρίσουμε ελαφρά.
-
Τα κόβουμε σε τέταρτα και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
-
-
Μαγείρεμα:
-
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε ελαφρά.
-
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να καραμελώνει η σάρκα του σύκου.
-
Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
-
-
Βράσιμο σε χαμηλή φωτιά
-
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 40–45 λεπτά, μέχρι η μαρμελάδα να πήξει.
-
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και (αν θέλουμε) την κανέλα.
-
-
Αποθήκευση:
-
Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ αν τη θέλουμε πιο λεία ή την αφήνουμε κομματάκια για πιο «χωριάτικη» υφή.
-
Μοιράζουμε καυτή τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
-
Tips
-
Διαλέξτε πολύ ώριμα σύκα για περισσότερη γλύκα και ένταση στη γεύση.
-
Αν θέλετε πιο ανάλαφρη μαρμελάδα, μειώστε λίγο τη ζάχαρη, αλλά θυμηθείτε ότι βοηθά στη συντήρηση.
-
Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο βανίλια ή μοσχοκάρυδο για ιδιαίτερο άρωμα.
-
Η μαρμελάδα διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για μήνες. Μετά το άνοιγμα, φυλάξτε στο ψυγείο.

