Μια νέα μελέτη του King’s College London δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ουλίτιδας, προσφέροντας καλύτερη υγεία των ούλων και χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής.
Στην έρευνα αξιολογήθηκαν 200 νοσοκομειακοί ασθενείς στη Βρετανία, για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν οδοντιατρικές εξετάσεις και συλλέχθηκαν δείγματα αίματος. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.
Όπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα – όπως όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο – εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών. Αντίθετα, όσοι δεν ακολουθούσαν το μεσογειακό μοντέλο διατροφής παρουσίασαν πιο σοβαρή ουλίτιδα, ειδικά εάν κατανάλωναν συχνά κόκκινο κρέας, ενώ στους ίδιους παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής.
Η μεσογειακή διατροφή έχει ήδη συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές και ορισμένοι τύποι καρκίνου, προσφέροντας ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα για την υιοθέτησή της.

