Ένα λογοτεχνικό φαρμακείο στη Φλωρεντία (pics)


Στις 8 Δεκεμβρίου 2018, άνοιξε στην πόλη της Φλωρεντίας στην Ιταλία, ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από όλα τ’ άλλα. Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό φαρμακείο, όπου οι πελάτες πηγαίνουν για να θεραπευτούν με τη βοήθεια των βιβλίων. Στο «Piccola Farmacia Letteraria» (μικρό λογοτεχνικό φαρμακείο), όπως ονομάζεται, τα βιβλία δεν είναι χωρισμένα κατά είδος ή κατά συγγραφέα. Αντίθετα, κατηγοριοποιούνται με βάση την συναισθηματική κατάσταση του αναγνώστη.

piccola-farmacia-letteraria.jpg

Η ιδιοκτήτρια, Elena Molini, εργαζόταν παλιότερα σε μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων. Εκεί παρατήρησε πως οι περισσότεροι πελάτες επέλεγαν βιβλία ανάλογα με τη συναισθηματική τους κατάσταση. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του λογοτεχνικού φαρμακείου.

ena-logotexniko-farmakeio-sti-florentia22.jpg

Με βασικά όπλα την αγάπη της για τη λογοτεχνία, την ευαισθησία της και την τάση της προς τη ψυχολογία, η Elena προτείνει σε κάθε πελάτη ξεχωριστά το βιβλίο που πιστεύει ότι θα ταιριάζει στην διάθεσή του. Η ίδια υποστηρίζει πως δεν επιλέγει το ίδιο βιβλίο για κάθε αναγνώστη. Ακούει με προσοχή ό, τι έχουν να της πουν και στην συνέχεια κάνει τις δικιές της προτάσεις.

piccola-farmacia-letteraria-firenze-640x427.jpg

Το βιβλιοπωλείο είναι ένας μικρός χώρος, μόλις 35 τετραγωνικών μέτρων. Κάθε βιβλίο χαρακτηρίζεται από ένα συγκεκριμένο χρώμα. Στην είσοδο υπάρχει ένα υπόμνημα που αντιστοιχεί κάθε χρώμα σε μια συναισθηματική κατάσταση, όπως θλίψη, εγκατάλειψη, άγχος, αμηχανία ή αγάπη χωρίς ανταπόκριση. Όπως αναφέρει η ίδια η Elena, ο σκοπός είναι να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των πελατών. Πολλοί είναι αυτοί που δεν νιώθουν άνετα με το να της διηγηθούν την προσωπική τους ιστορία. Το υπόμνημα τους βοηθά να κινηθούν στο βιβλιοπωλείο της, χωρίς να αισθανθούν πίεση.

ena-logotexniko-farmakeio-sti-florentia.jpg

Στο λογοτεχνικό φαρμακείο τα βιβλία είναι προσεγμένα ένα προς ένα. Όλα συνοδεύονται από το δικό τους, μοναδικό, έγχρωμο φυλλάδιο, το οποίο χρησιμοποιείται από τον «ασθενή» προκειμένου να επιτύχει η θεραπεία του. Στο μπροστινό μέρος αναγράφονται ο τίτλος και ο συγγραφέας του βιβλίου, καθώς και η διάθεση του «ασθενή». Στο πίσω μέρος υπάρχουν πληροφορίες, όπως ενδείξεις, προτεινόμενες δόσεις και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

piccola-farmacia-letteraria-1.jpg

Στους λίγους μήνες λειτουργίας του το «Piccola Farmacia Letteraria» έχει γνωρίσει πρωτοφανή επιτυχία. Άνθρωποι από όλη την Ιταλία, από μακρινές περιοχές όπως η Τεργέστη, η Βενετία και το Σπολέτο, έρχονται στη Φλωρεντία για να το επισκεφθούν. Για αυτόν τον λόγο η Elena Molini αποφάσισε να ανοίξει κι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μέσα στις επόμενες μέρες. Εκεί ο πελάτης θα μπορεί να συμπληρώνει μια φόρμα με βασικά στοιχεία της συναισθηματικής του κατάστασης, στην οποία η Elena θα απαντά με τρεις προτάσεις βιβλίων ως «θεραπεία». Φυσικά, η διαδικασία αυτή θα είναι εντελώς δωρεάν και χωρίς κανένα περιορισμό αγοράς.

ena-logotexniko-farmakeio-sti-florentia8.jpg

ena-logotexniko-farmakeio-sti-florentia05.jpg

ena-logotexniko-farmakeio-sti-florentia4.jpg

ena-logotexniko-farmakeio-sti-florentia11.jpg

ena-logotexniko-farmakeio-sti-florentia13.jpg

ena-logotexniko-farmakeio-sti-florentia099.jpg

ena-logotexniko-farmakeio-sti-florentia87.jpg

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ