Το γκρατέν λαχανικών είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που συνδυάζουν απλότητα και απίστευτη κρεμώδη γεύση σε κάθε μπουκιά. Με καταγωγή από τη Γαλλία, το γκρατέν είναι συνώνυμο της γεύσης, χάρη στην πλούσια μπεσαμέλ και την χρυσαφένια κρούστα από λιωμένο τυρί. Στην εκδοχή με λαχανικά, το πιάτο αυτό γίνεται πιο ελαφρύ αλλά εξίσου απολαυστικό, αφού αναδεικνύει τη φυσική γλύκα των λαχανικών μέσα σε ένα κρεμώδες περιβάλλον.
Ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια, επίσημα δείπνα ή ακόμα και ως κυρίως γεύμα με μια φρέσκια σαλάτα στο πλάι. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να «κρύψεις» λαχανικά για τα παιδιά αλλά και να απολαύσουν όλοι ένα ζεστό, μυρωδάτο φαγητό με πλούσια υφή και γεύση.
Γκρατέν λαχανικών – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 25 λεπτά
-
Ψήσιμο: 40 λεπτά
-
Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά
Υλικά (για 6 μερίδες)
-
2 πατάτες μεγάλες, κομμένες σε λεπτές φέτες
-
2 κολοκυθάκια, σε ροδέλες
-
1 μελιτζάνα, σε λεπτές φέτες
-
1 καρότο, σε λεπτές ροδέλες
-
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
50 γρ. βούτυρο
-
50 γρ. αλεύρι
-
500 ml γάλα
-
150 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (γκούντα, γραβιέρα ή μείγμα)
-
50 γρ. παρμεζάνα
-
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία λαχανικών: Πλύνε και κόψε όλα τα λαχανικά σε λεπτές φέτες. Ζέστανε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
-
Μπεσαμέλ: Σε κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο, πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτευε μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Σιγά-σιγά ρίξε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Στο τέλος, ρίξε το μισό τριμμένο τυρί και ανακάτεψε.
-
Στήσιμο: Λάδωσε ένα πυρέξ και άρχισε να στρώνεις τα λαχανικά σε στρώσεις (πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα). Ενδιάμεσα ρίξε λίγη μπεσαμέλ και μερικά σοταρισμένα κρεμμύδια.
-
Τελείωμα: Στο τέλος, κάλυψε όλη την επιφάνεια με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπάλισε με το υπόλοιπο τυρί και την παρμεζάνα.
-
Ψήσιμο: Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά, μέχρι να πάρει το γκρατέν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Tips
-
Κόψε τα λαχανικά όσο πιο λεπτά μπορείς για να ψηθούν ομοιόμορφα.
-
Για πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα χαμηλών λιπαρών.
-
Αν θες πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε λίγη κρέμα γάλακτος στη μπεσαμέλ.
-
Δοκίμασε να βάλεις και μπρόκολο ή κουνουπίδι, ταιριάζουν εξαιρετικά.
-
Άφησε το γκρατέν να «σταθεί» 10 λεπτά εκτός φούρνου πριν το σερβίρεις – θα κόβεται πιο ωραία.

