Η αξιοποίηση των περισσευούμενων φαγητών μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική γιορτή γεύσης. Το μοσχάρι, που συχνά μένει από την προηγούμενη μέρα, μπορεί να γίνει η ιδανική βάση για μια πλούσια και χορταστική τάρτα. Με τραγανή ζύμη, βελούδινη κρέμα και την ένταση του μοσχαριού, η συνταγή αυτή παντρεύει την παράδοση με τη δημιουργικότητα. Είναι το τέλειο πιάτο για οικογενειακό τραπέζι, brunch ή ακόμα και για μπουφέ, δίνοντας μια δεύτερη ζωή σε υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν στα απορρίμματα.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά
Μερίδες: 6
Τάρτα με μοσχάρι – Υλικά
-
1 φύλλο ζύμης τάρτας (έτοιμο ή σπιτικό)
-
250 γρ. μοσχάρι μαγειρεμένο (περισσευούμενο, κομμένο σε μικρά κομμάτια)
-
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 πιπεριά (κόκκινη ή πράσινη) σε κυβάκια
-
100 γρ. μανιτάρια σε φέτες
-
150 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (γκούντα ή γραβιέρα)
-
3 αυγά
-
200 ml κρέμα γάλακτος
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & πιπέρι
-
Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
-
Φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός ή θυμάρι)
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία βάσης: Ανοίγουμε τη ζύμη τάρτας σε ταρτιέρα, τρυπάμε με πιρούνι τον πάτο και προψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά.
-
Σοτάρισμα: Σε τηγάνι με ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μοσχάρι, ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε.
-
Γέμιση: Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, λίγο μοσχοκάρυδο και τα μυρωδικά.
-
Συναρμολόγηση: Απλώνουμε το μείγμα με το μοσχάρι πάνω στη βάση της τάρτας και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα αυγών-κρέμας.
-
Ψήσιμο: Ψήνουμε στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
-
Σερβίρισμα: Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.
Tips
-
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα λαχανικά που έχεις στο ψυγείο, όπως κολοκύθι ή καρότο.
-
Για πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγο μπλε τυρί ή καπνιστή γραβιέρα.
-
Αν το μοσχάρι είναι πολύ στεγνό, πρόσθεσε 2-3 κουταλιές από το ζουμί του μαγειρέματος για να κρατήσει υγρασία.
-
Τρώγεται και την επόμενη μέρα, ακόμα πιο νόστιμη!

