5 Δεκεμβρίου 2025

Λαζάνια φούρνου με μπέικον: Η comfort food απόλαυση για μικρούς και μεγάλους


Τα λαζάνια είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ιταλικής κουζίνας, που έχουν κερδίσει επάξια μια θέση στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι. Ο συνδυασμός της ζεστής, πλούσιας σάλτσας, της κρέμας μπεσαμέλ, του λιωμένου τυριού και των στρώσεων ζυμαρικών δημιουργεί ένα πιάτο που φέρνει μαζί όλη την οικογένεια. Σε αυτή τη συνταγή, προσθέτουμε μπέικον για πιο πλούσια γεύση και αλμυρή ένταση που απογειώνει το αποτέλεσμα. Είναι ιδανικό φαγητό για Κυριακάτικο τραπέζι, για παρέα με φίλους ή για ένα τραπέζι που θέλει να εντυπωσιάσει με κάτι απλό, χορταστικό και γεμάτο νοστιμιά.

Λαζάνια φούρνου με μπέικον: Χρόνος προετοιμασίας & μαγειρέματος

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά

  • Ψήσιμο: 40 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα & 10 λεπτά

Υλικά

(Για 6 μερίδες)

  • 500 γρ. φύλλα λαζάνια (προψημένα)

  • 200 γρ. μπέικον σε κυβάκια

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας

  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. ρίγανη

  • 1 κ.γ. βασιλικό (προαιρετικά φρέσκο)

  • Αλάτι & πιπέρι

  • Ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:

  • 80 γρ. βούτυρο

  • 80 γρ. αλεύρι

  • 1 λίτρο γάλα

  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

  • 150 γρ. τριμμένο τυρί (γραβιέρα ή παρμεζάνα)

  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σάλτσα κιμά με μπέικον

    • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό.

    • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

    • Ρίχνουμε τον κιμά και τον σπάμε με κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα.

    • Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

    • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.

    • Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  2. Μπεσαμέλ

    • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα.

    • Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.

    • Ρίχνουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και 100 γρ. από το τυρί.

  3. Συναρμολόγηση

    • Σε πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε λίγη σάλτσα κιμά στον πάτο.

    • Από πάνω απλώνουμε φύλλα λαζάνια, ύστερα σάλτσα κιμά με μπέικον, λίγη μπεσαμέλ και λίγη τριμμένη γραβιέρα.

    • Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

    • Τελειώνουμε με μπεσαμέλ και το υπόλοιπο τυρί.

  4. Ψήσιμο

    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

    • Αφήνουμε 10 λεπτά να «σταθεί» πριν το κόψουμε.

Tips

  • Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε λίγη καπνιστή πάπρικα στη σάλτσα.

  • Τα φύλλα λαζάνια που δεν είναι προψημένα θέλουν λίγη περισσότερη υγρασία στη σάλτσα για να μαλακώσουν σωστά.

  • Μπορείς να ετοιμάσεις το φαγητό από την προηγούμενη και να το ψήσεις την επόμενη μέρα.

  • Το μπέικον μπορείς να το αντικαταστήσεις με καπνιστή πανσέτα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ