5 Δεκεμβρίου 2025

Ζαλάκια με τυριά, μπέικον και σπανάκι: Μικρές μπουκιές γεμάτες απόλαυση


Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη μικρούς θησαυρούς που αναδεικνύουν απλά υλικά με τρόπο που μαγεύει τον ουρανίσκο. Τα ζαλάκια (παραδοσιακές μικρές πίτες ή «μπουκίτσες» τυλιχτές) είναι ένα από αυτά: μια λιχουδιά που μπορεί να σερβιριστεί σε κάθε περίσταση, από οικογενειακά τραπέζια μέχρι επίσημα γεύματα ή μπουφέδες. Ο συνδυασμός του σπανάκι με τα τυριά και το μπέικον δίνει ισορροπία γεύσεων, με το λαχανικό να προσφέρει φρεσκάδα, τα τυριά κρεμώδη υφή και το μπέικον την απαραίτητη «καπνιστή» πινελιά. Το αποτέλεσμα είναι πλούσιο, γευστικό και σίγουρα θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Ζαλάκια – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά

  • Ψήσιμο: 25 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά (για 20-25 ζαλάκια)

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (ή χωριάτικο φύλλο για πιο τραγανό αποτέλεσμα)

  • 250 γρ. φρέσκο σπανάκι (ή κατεψυγμένο καλά στραγγισμένο)

  • 150 γρ. μπέικον σε μικρούς κύβους

  • 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη

  • 100 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (γραβιέρα ή κασέρι)

  • 2 αυγά

  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

  • Λίγο μοσχοκάρυδο

  • Αλάτι & πιπέρι

  • Λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο για άλειμμα φύλλων

Εκτέλεση

  1. Σοτάρετε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να γίνει τραγανό. Αφήστε το σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.

  2. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σπανάκι με το κρεμμυδάκι μέχρι να μαραθεί και να εξατμιστούν τα υγρά.

  3. Σε μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το σπανάκι, το μπέικον, τη φέτα, το κίτρινο τυρί, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

  4. Κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες πλάτους περίπου 8-10 εκ. Αλείψτε κάθε λωρίδα με βούτυρο/ελαιόλαδο.

  5. Βάλτε μια κουταλιά από τη γέμιση στην άκρη και τυλίξτε σε τριγωνάκια ή μικρά ρολάκια (ζαλάκια).

  6. Τοποθετήστε τα σε ταψί με λαδόκολλα, αλείψτε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο ή αυγό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

Tips

  • Για πιο ελαφριά εκδοχή, αντικαταστήστε το μπέικον με γαλοπούλα.

  • Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγο κεφαλοτύρι στη γέμιση.

  • Τα ζαλάκια μπορούν να καταψυχθούν πριν το ψήσιμο, έτσι έχετε πάντα ένα γρήγορο σνακ διαθέσιμο.

  • Σερβίρονται ζεστά, αλλά είναι εξίσου νόστιμα και σε θερμοκρασία δωματίου


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ