5 Δεκεμβρίου 2025

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα: Το άρωμα της Μικράς Ασίας στο πιάτο μας


Τα σουτζουκάκια Σμυρνέικα είναι από εκείνα τα πιάτα που κουβαλούν μνήμες, παραδόσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής. «Γεννήθηκαν» στη Σμύρνη και ταξίδεψαν με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, κατακτώντας τις κουζίνες και τις καρδιές όλων. Ο πλούσιος συνδυασμός του μοσχαρίσιου κιμά με τα μπαχαρικά και η σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με κύμινο δημιουργούν ένα αποτέλεσμα ακαταμάχητο, που συνοδεύεται ιδανικά με ρύζι, πουρέ ή πατάτες.

Δεν είναι απλώς ένα πιάτο,  είναι μια εμπειρία που φέρνει στο τραπέζι τη γεύση της ιστορίας, την αίσθηση του σπιτιού και την αγάπη της μαμαδίστικης μαγειρικής.

Διατροφική αξία

  • Θερμίδες ανά τεμάχιο: περίπου 120 kcal (ανάλογα με το μέγεθος και τα συνοδευτικά)

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα: Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 40 λεπτά

  • Σύνολο: περίπου 1 ώρα

Υλικά (για 20 κομμάτια)

Για τα σουτζουκάκια

  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

  • 1 φέτα ψωμί μουλιασμένο σε γάλα (χωρίς κόρα)

  • 1 αυγό

  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

  • 1 κ.γ. κύμινο

  • 1/2 κ.γ. κανέλα

  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Αλεύρι για το πανάρισμα

  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 500 γρ. ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 1/2 κ.γ. κύμινο

  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί καλά στραγγισμένο, το αυγό, το σκόρδο, το κύμινο, την κανέλα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να δέσει το μείγμα.

  2. Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρά.

  3. Σε βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, τα τηγανίζουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

  4. Για τη σάλτσα: Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, το κύμινο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά.

  5. Ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν.

Tips

  • Το κύμινο είναι το μυστικό της γεύσης, μην το παραλείψετε.

  • Αντί για τηγάνισμα, μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή.

  • Συνοδεύονται υπέροχα με ρύζι πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας.

  • Αν μείνουν, την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμα, γιατί έχουν «δέσει» οι γεύσεις.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ