Πώς θα απαλλαγείς μια και καλή από το έντονο άγχος


Δεν υπάρχει άντρας χωρίς άγχος στην καθημερινότητά του. Αλλά οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται παρά μόνο όταν αρχίσουν να χτυπάνε τα πρώτα απειλητικά καμπανάκια. Ποια είναι αυτά τα καμπανάκια; Ο ψυχίατρος John Grohol, όχι μόνο σου τα επισημαίνει, αλλά σου δείχνει και τους τρόπους να χειρίζεσαι το άγχος σου.

«Το στρες είναι ένας δολοφόνος», λέει ο Grohol. «Μαζί με τον κίνδυνο να αυξήσεις τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα, το χρόνιο άγχος συμβάλλει επίσης στην αύξηση του σωματικού βάρους και στη δημιουργία διαβήτη. Αλλά, δυστυχώς, το άγχος δεν χτυπά μόνο εκεί
-που δεν είναι και λίγο, άλλωστε. Διάλεξε ένα οποιοδήποτε πεδίο της οργανικής, ψυχολογικής ή πνευματικής σου οντότητας και θα διαπιστώσεις ότι το άγχος έχει την ικανότητα να το διαλύσει σε λίγο καιρό», τονίζει ο ψυχίατρος.

> Πόσο ψηλά είναι τα δικά σου επίπεδα άγχους; Και πότε πρέπει να αρχίζεις να ανησυχείς; Παρακάτω, ο ειδικός εξηγεί τα πάντα.

Η όρεξή σου για διασκέδαση στον πάτο, η όρεξή σου για junk food στο ταβάνι
Ο Grohol λέει ότι η διαρκής κατήφεια είναι σημάδι ότι το στρες σε έχει ήδη πολιορκήσει επικίνδυνα. «Αν μάλιστα πάσχεις από αυτό που οι γιατροί ονομάζουν “ανηδονία”, εννοώντας την πλήρη αδιαφορία και μόνιμη αποχή από ό,τι μπορεί να προκαλέσει χαρά και ευτυχία στον υπόλοιπο κόσμο, τότε το στρες σε κατέκτησε κυριολεκτικά».
Απ’ την άλλη, αν η μόνη σου διέξοδος ηδονής είναι το πολύ και ανθυγιεινό φαγητό -κι αυτό, επιλέγοντας να το κάνεις μόνος σου και χωρίς παρέα-, τότε, οφείλεις να επισκεφθείς έναν ψυχίατρο και όχι διαιτολόγο.

> Οι έρευνες δείχνουν ότι το στρες προάγει την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται γκρελίνη. «Και η γκρελίνη οδηγεί το σώμα σου να έχει ανάγκη από τους χειρότερους εχθρούς της υγείας σου: ζαχαρώδη και λιπαρά.

Καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά «εκεί κάτω»
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας δείχνει ότι οι ορμόνες του στρες μπορούν να μπλοκάρουν τις ευεργετικές επιδράσεις της τεστοστερόνης στο σώμα σου -και ιδίως στη διάθεσή σου για σεξ ή στην διατήρηση της στύσης σου κατά τη διάρκεια του σεξ. «Ναι, το άγχος υποδαυλίζει την αντρική σου υπόσταση, αργά αλλά σταθερά», σημειώνει ο Grohol.

Δεν κοιμάσαι πολύ ούτε καλά. Και όταν ξυπνάς, νιώθεις ψόφιος
«Η ποιότητα του βραδινού ύπνου είναι ίσως το καλύτερο βαρόμετρο για τα υποκείμενα επίπεδα του άγχους σου», λέει ο Grohol. Ειδικά αν παλαιότερα κοιμόσουν ήρεμα και πολλές ώρες, σαν μωρό, αντιλαμβάνεσαι ότι το στρες έχει βγάλει όλα τα δόντια του.

Ακούς για διακοπές και σε πιάνει εμετός
-κυριολεκτικά. Και αν τελικά πας, αρρωσταίνεις
-κυριολεκτικά
Όχι, δεν μιλάμε για μια τροφική δηλητηρίαση που θα υποστείς από κάποιο αλλοιωμένο παγωτό ή μια ψύξη στον αυχένα από το κλιματιστικό του ξενοδοχείου.
Εννοούμε ότι δεν θέλεις να πηγαίνεις διακοπές επειδή δεν έχεις καμία διάθεση να βγεις από τη ρουτίνα. Εννοούμε, επίσης, ότι όποτε αναγκαστείς και πας διακοπές, καταλήγεις άρρωστος, κυρίως από λοιμώξεις.
«Έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι λεγόμενες “ασθένειες αναψυχής”, χτυπούν το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με έντονο άγχος και οι οποίοι, ταυτόχρονα, δεν έχουν όρεξη να ξεφύγουν από τα τετριμμένα της καθημερινότητας», λέει ο ψυχίατρος και εξηγεί: «Αυτά τα συμπτώματα -αποστροφή, κρίσεις πανικού έως και βαριές ιώσεις- έχουν να κάνουν με το διάτρητο ανοσοποιητικό σύστημα που έχει δημιουργήσει -ποιος άλλος;- το στρες».

> Μια μελέτη από Ολλανδικό πανεπιστήμιο έδειξε πως οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, καθώς και η ευκολία με την οποία εισέρχονται μικρόβια στον οργανισμό, είναι συμπτώματα ενός ατόμου με χρόνιο άγχος.

Το έχεις παρακάνει με το αλκοόλ
Ντε φάκτο: η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμη και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, είναι δυο από τα σίγουρα σημάδια υποκείμενου στρες.

> Το επιβεβαιώνει και ο Grohol: «Ασυνήθιστες ώρες κατανάλωσης αλκοόλ και μάλιστα με συνεχόμενη ροή έως αργά το βράδυ, πιθανώς και σε συνάρτηση με χρήση διεγερτικών ναρκωτικών ουσιών για πάνω από ένα εξάμηνο, σημαίνει αυτό και μόνο αυτό: μη ελεγχόμενο, θεόρατο στρες».

Ερώτηση κρίσεως: Πονάει το σαγόνι σου;
Το συνεχές τρίξιμο των δοντιών, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι ένα κοινό σύμπτωμα των ατόμων που ζουν κάτω από έντονο άγχος. «Αν έχεις παρατηρήσει ότι τα σαγόνια σου πονούν κάθε πρωί που ξυπνάς ή βλέπεις ότι κάποια δόντια σου κουνιούνται ενώ δεν θα έπρεπε, έχεις φτάσει σε βαθύ εσωτερικό άγχος, το οποίο δεν υποχωρεί ούτε και στον ύπνο σου», τονίζει ο ψυχίατρος.

«Σίγουρα η τακτική άσκηση, όπως και ο ελεύθερος χρόνος με φίλους είναι αποδεδειγμένα οι καλύτεροι σύμμαχοί σου στον πόλεμο με το άγχος σου. Επιπλέον, το μασάζ ή και ο διαλογισμός μπορούν να γιατρέψουν ή έστω να απαλύνουν το βαρύ φορτίο που κουβαλάς μέσα στο μυαλό και το σώμα σου», συμβουλεύει ο Grohol.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ