Ακόμα το πιστεύεις: Η «ιστορική» αλήθεια που έμαθες στο σχολείο και είναι τεράστιο ψέμα


Το θεωρούμε δεδομένο, όμως είναι πέρα για πέρα λάθος…

Γκρεμίζεται ο σχολικός μας κόσμος…

Φούσκα, η (Θηλυκό): ποσότητα αέρα που περικλείεται από ένα πολύ λεπτό μεμβρανώδες υλικό, κύστη, μπαλόνι, φουσκάλα. Ενίοτε, μέσα σε μια τέτοια «φούσκα» επιλέγουμε να ζήσουμε- ή μας αναγκάζουν οι δάσκαλοί μας να διαμείνουμε εκεί για όσο περισσότερο χρειαστεί.

Με τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα σχολικής «απάτης» (όπως την μπλε μεριά της λατρεμένης μας γομολάστιχας και την χρήση της, για παράδειγμα, ή το θέμα του ύψους του Ναπολέοντα) έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν, ωστόσο παραλείψαμε, ενδεχομένως, το μεγαλύτερο… ψέμα εξ όλων.

Σύμφωνοι: το συγκεκριμένο «ψέμα» είναι κομμάτι μιας a priori αμφίβολης ιστορίας που ελέγχεται ακόμα και η ίδια η ύπαρξή της, όμως από τότε που πηγαίναμε δευτέρα δημοτικού κι έπειτα έχει χαραχτεί στο μυαλό μας ως δεδομένη.

Μπερδευτήκατε; Μισό λεπτό να σας ξεμπερδέψει το menshouse.gr, περνώντας στο ηλεκτρονικό ζουμί: στις πρώτες τάξεις του σχολείου ακόμα δεν είχαμε μάθει- και το πιστεύουμε ακόμα και σήμερα- πως ο Αδάμ και η Εύα εκδιώχθηκαν από τον παράδεισο διότι δάγκωσαν το απαγορευμένο μήλο; Μας το λέγανε κατά κόρον στα θρησκευτικά, σωστά;

Ακόμα το πιστεύεις: Η «ιστορική» αλήθεια που έμαθες στο σχολείο και είναι τεράστιο ψέμα

Ε, ξέρετε κάτι; Λάθος: Αν διαβάσει κανείς την Παλαιά Διαθήκη θα διαπιστώσει πως σε κανένα σημείο της δεν αναφέρει πως οι πρωτόπλαστοι είδαν την έξοδο από τη μέχρι τότε «κατοικία» τους επειδή έφαγαν το μήλο, αλλά γενικώς και αορίστως επειδή δάγκωσαν τον απαγορευμένο καρπό.

Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές του θρησκευτικού κειμένου υποστηρίζουν τη θεωρία που θέλει ο απαγορευμένος καρπός να ήταν σύκο, καθώς οι δυο τους φορούσαν φύλλα συκής προκειμένου να καλύψουν τη γύμνια τους μετά το «ατυχές» συμβάν.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο λόγος που το μήλο καθιερώθηκε στη συλλογική θρησκευτική συνείδηση ως η… πέτρα του σκανδάλου έχει να κάνει με το γεγονός πως στα λατινικά η λέξη “malum” σημαίνει τόσο «μήλο», όσο και «κακό, αμαρτία».

Κάπως έτσι υπήρξε παρερμηνεία επί του χριστιανικού θέματος, με αποτέλεσμα να  καθιερωθεί ως ο καρπός που στοίχισε έναν ολόκληρο παράδεισο στον Αδάμ και την Εύα. Αυτό, ωστόσο, μάλλον είναι ανακριβές, οπότε…

Οπότε ήρθε η ώρα ν’ αποκαταστήσουμε την (όποια) αλήθεια στην αμφιλεγόμενη ιστορία της αρχής του ανθρώπινου είδους.

Ελάτε, παραδεχτείτε το: τέτοιο μαθητικό σοκ είχατε να αισθανθείτε από τότε που σας είχαμε πει για το ότι η ελληνική γλώσσα για μία ψήφο δεν είχε γίνει διεθνής.

Έτσι δεν είναι;


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ