Το αντηλιακό είναι επικίνδυνο για την υγεία;


Το αντηλιακό είναι επικίνδυνο για την υγεία; Όσα αποκάλυψε νέα έρευνα που δημιουργεί απορίες και προκαλεί ανησυχία.
Το αντηλιακό είναι επικίνδυνο για την υγεία; Σύμφωνα με νέα έρευνα διάφορα συστατικά σε δημοφιλή αντηλιακά απορροφούνται από το σώμα και δεν «κάθονται» απλώς στο δέρμα. Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Σε ένα πείραμα της Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υψηλά επίπεδα αυτών των συστατικών απορροφώνται στα συστήματα των ανθρώπων περισσότερο από το ποσοστό που θεωρείται ασφαλές, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA.

Όπως σημειώνουν, όμως, οι ερευνητές κανείς δεν γνωρίζει αν τα χημικά που δοκιμάστηκαν απ’ τον FDA είναι επιβλαβή όταν υπάρχει συστηματική έκθεση. Η μελέτη περιελάμβανε και ένα αίτημα προς τις εταιρίες ώστε να μελετήσουν την ασφάλεια των χημικών ουσιών στα αντηλιακά. Τα τέσσερα αυτά συστατικά είναι:avobenzone, oxybenzone, octocrylene και ecamsule.

 

Ο FDA δήλωσε πρόσφατα πως αυτές οι τέσσερις ουσίες θα πρέπει να ερευνηθούν από τους κατασκευαστές πριν θεωρηθούν γενικά ασφαλείς και αποτελεσματικές.

«Επειδή δεν απορροφώνται, δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλείς», αναφέρει ο διευθυντής του τμήματος συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων στο FDA, προσθέτοντας πως για αυτό ζητούν πρόσθετα στοιχεία και αναλύσεις.

Η συγκεκριμένη έρευνα, δεν είναι η πρώτη που αναφέρει πως τα συστατικά στα αντηλιακά μπορεί να βρουν το «δρόμο» τους και να εισχωρήσουν στο δέρμα. Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές πως μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες βρέθηκαν στο μητρικό γάλα. Κι ενώ αναμένονται να γίνουν περισσότερες μελέτες σχετικά, οι ειδικοί συνιστούν οι άνθρωποι να συνεχίζουν να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο.

 

Στην έρευνα συμμετείχαν 24 ενήλικες, οι οποίοι έβαζαν τέσσερις φορές την ημέρα αντηλιακό για τέσσερις μέρες. Οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν το αντηλιακό στα 3/4 του σώματός τους. Η μελέτη διεξήχθη στο εργαστήριο και ο Οργανισμός πήρε 30 δείγματα αίματος από κάθε συμμετέχοντα για μια εβδομάδα εξετάζοντας αν τα χημικά των αντηλιακών είχαν απορροφηθεί από το δέρμα.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα επίπεδα των χημικών αυξήθηκαν στην κυκλοφορία του αίματος μετά τη χρήση των αντηλιακών.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να βάζουν αντηλιακό σε καμία περίπτωση! Καθώς το γεγονός ότι απορροφώνται από το δέρμα αυτές οι χημικές ουσίες, δεν συνεπάγεται με το ότι μπορεί να προκαλούν κάποια βλάβη στον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ