Να τρώω αυγά;


Πρόσφατα μια αμερικάνικη έρευνα προκάλεσε… σύγχυση γύρω από την κατανάλωση αυγών. Σύμφωνα με αυτήν, όσο περισσότερη χοληστερόλη καταναλώνει κάποιος τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και θανάτου. Και αφού τα αυγά είναι σημαντική πηγή διατροφικής χοληστερόλης, μπορεί να ευθύνονται για καρδιακές παθήσεις.

Βέβαια, η νέα αυτή έρευνα δεν απέδειξε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και καρδιακών παθήσεων. Άλλοι παράγοντες όπως ο τρόπος παρασκευής των αυγών, τα συνοδευτικά τους (λουκάνικα, μπέικον κ.α.) ή αλλαγές στη διατροφή των ανθρώπων που συνέβησαν μετά τη συλλογή πληροφοριών για την έρευνα, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καρδιακή υγεία.

Σε κάθε περίπτωση, η αμφισβήτηση γύρω από την κατανάλωση αυγών επανήλθε. Κι εμείς, ως οφείλουμε, απευθυνθήκαμε στον ειδικό για να ξεδιαλύνουμε την κατάσταση.

Η θρεπτική αξία του αυγού

«Το αυγό είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, η περιεκτικότητά του σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος είναι σχετικά χαμηλή και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ουσίες οι οποίες είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία των ματιών», αναφέρει ο κ. Βασίλης Παπαμίκος, Νοσοκομειακός Διαιτολόγος.

Επίσης, περιέχουν χολίνη η οποία χρειάζεται για την καλή υγεία των νεύρων και του εγκεφάλου. Ο κρόκος μαζί με το ασπράδι, δηλαδή ένα αυγό, προσφέρουν περίπου 70 θερμίδες, ενώ το ασπράδι από μόνο του προσφέρει γύρω στις 15 θερμίδες. Η χοληστερίνη που περιέχεται σε ένα αυγό ολόκληρο είναι περίπου 185 mgr, το συνολικό λίπος 5 γρ. ενώ τα κορεσμένα λιπαρά 1,5 γρ. Όμως τα αυγά περιέχουν επιπρόσθετα βιταμίνη Α αλλά και βιταμίνη D.

«Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό σε σχέση με την κατανάλωση των αυγών και την χοληστερίνη του αίματος, είναι ότι η περισσότερη από τη χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα δεν προέρχεται από τη χοληστερόλη των τροφίμων, αλλά από το συκώτι μας, το οποίο συνθέτει τη χοληστερόλη ως απάντηση στην υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους και τρανς λιπαρών οξέων», τονίζει.

Ακόμα λοιπόν και για ασθενείς που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, δεν θα ήταν συνετό να τους συμβουλέψουμε να αποφύγουν εντελώς τα αυγά. Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, κατά μέσο όρο, δεν ενέχει κάποιο συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία, εφόσον όμως τηρείται μία βασική προϋπόθεση: ότι το αυγό που θα καταναλώνει δεν θα συνοδεύεται από μπέικον, σαλάμι, πάριζα, σουτζούκι και άλλα αλλαντικά ή από τηγανητές πατάτες και όλα τα συναφή ανθυγιεινά τρόφιμα.

Τα αυγά δεν είναι μόνο καλά για το πρωινό. Μπορούν να είναι μέρος πολλών διαφορετικών γευμάτων: για παράδειγμα, τα αυγά είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να χρησιμοποιούμε τα υγιεινά περισσεύματα των φαγητών. Ανακατεύοντας με αυγό ό,τι έχει απομείνει από κάποιο πιάτο, όπως λαχανικά, μπαχάρια και χόρτα, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ θρεπτικό και ωφέλιμο γεύμα, όπως είναι για παράδειγμα η «φριτάτα λαχανικών» σε αντικολλητικό τηγάνι.

Αυξάνουν τη χοληστερίνη;

«Η διατροφική ανησυχία που σχετίζεται με την κατανάλωση των αυγών ήταν πάντα η διατήρηση των επιπέδων της χοληστερίνης. Η γενική σύσταση είναι να περιορίζουμε τη χοληστερόλη μας από τις διατροφικές πηγές σε όχι περισσότερα από 300 mgr την ημέρα. Ένα μόνο αυγό περιέχει περισσότερο από το μισό αυτής της ποσότητας. Έτσι, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να καταναλώσουν μόνο το ασπράδι του αυγού. Κατά τα άλλα, για υγιείς ανθρώπους αυτό το επίπεδο της ανησυχίας σε σχέση με το αυγό μπορεί να μην είναι και τόσο δικαιολογημένο, καθότι πολλοί θεωρούν ότι τα αυγά είναι δεν είναι καλά για την υγεία ακριβώς επειδή περιέχουν χοληστερόλη», απαντά ο κ. Παπαμίκος.

Οι ερευνητές, κατά το πέρασμα των χρόνων, έχουν διερευνήσει για άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της πιθανότητας καρδιαγγειακού συμβάντος και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Στις μεγαλύτερες και τις πιο μακροπρόθεσμες από αυτές τις μελέτες που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα, οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι κατανάλωναν ένα αυγό την ημέρα δεν ήταν σε ιδιαίτερα μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό συμβάν ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές ενδείξεις που υπαγορεύουν ότι αν κάποιος έχει καρδιαγγειακή νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη ή αν κάποιος προσπαθεί να ελέγξει τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης που έχει, θα ήταν καλό να περιορίσει τον εαυτό του σε περίπου 3 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα.

Συμπερασματικά

Εκείνο λοιπόν που φαίνεται ότι έχει σημασία είναι ο συνολικός τρόπος, το διατροφικό πρότυπο όπως λέμε, με τον οποίο τρεφόμαστε, παρά η ενοχοποίηση μόνο ενός συγκεκριμένου τροφίμου όπως το αυγό. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένα «κακά» ή «καλά τρόφιμα» και το καλύτερο να κοιτάξουμε τη διατροφική αξία του συνολικού διατροφικού προτύπου το οποίο ακολουθούμε.

Παρόλο που τα αυγά μπορεί να επηρεάσουν λίγο την χοληστερίνη, περιέχουν επίσης σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να σιγουρέψουμε ότι στο πιάτο το οποίο υπάρχουν τα αυγά, συνυπάρχουν και άλλα ευεργετικά για την υγεία τρόφιμα. Εκτός και αν κάποιος τρώει υπερβολικά μεγάλο αριθμό αυγών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε σχέση με την αύξηση της ολικής χοληστερίνης. Ο περιορισμός της κατανάλωσης σε περίπου ένα αυγό την ημέρα είναι μία λογική διατροφική προσέγγιση για τους υγιείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ