Τι σημαίνουν πραγματικά αυτές οι λευκές λωρίδες στο στήθος του κοτόπουλου;

Το στήθος κοτόπουλου είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε όλο τον κόσμο για το άπαχο κρέας του αλλά και για την ευκολία και την προσαρμοστικότητα που προσφέρει στο μαγείρεμα. Πολλοί άνθρωποι συνειδητά το προτιμούν ακόμη και από το μοσχαρίσιο κρέας επειδή εκτός του ότι είναι φθηνότερο και με λιγότερο λίπος πιστεύουν ότι είναι και πιο υγιεινό. Είναι όμως πράγματι έτσι;

To κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι κύβοι στήθος κοτόπουλου περιέχει 43 γραμμάρια πρωτεΐνη που συμβάλλει στο «χτίσιμο» μυών και στο αίσθημα κορεσμού. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των μεταβαλλόμενων πρακτικών στην πτηνοτροφία, αποδεικνύεται ότι το κοτόπουλο δεν είναι πλέον τόσο ωφέλιμο για τον οργανισμό όσο ήταν κάποτε. Όλο και περισσότερα στήθη κοτόπουλου εμφανίζουν λευκές ραβδώσεις που δεν είναι άλλο από λωρίδες λίπους που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα μιας διαταραχής που παρουσιάζουν πολλά από τα πτηνά που αναπτύσσονται σε εργοστασιακές φάρμες. Πρόσφατα, μια μελέτη του έδειξε αυξημένη παρουσία λευκών λωρίδων σε στήθη κοτόπουλου στα ράφια των καταστημάτων.

Ενώ αυτή η λευκή λωρίδα είναι ασφαλής για κατανάλωση, σύμφωνα με το AOL Lifestyle, η παρουσία της υποδεικνύει ότι τα κοτόπουλα αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα . Πιο συγκεκριμένα, η Oxford Academic αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των κοτόπουλων έχει αυξηθεί κατά 400% από το 1957. Η έκθεση δείχνει ότι η αύξηση αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις γενετικές βελτιώσεις (όπως η εκλεκτική αναπαραγωγή) αλλά και στην εισαγωγή ορμονών στην οποία οι κτηνοτρόφοι υποβάλλουν τα κοτόπουλα που τα αναγκάζουν να μεγαλώνουν με ανθυγιεινό ρυθμό, προκαλώντας τους μυϊκή δυσλειτουργία.

Επιπλέον, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την οργάνωση για καλή μεταχείριση των ζώων, αποκαλύφθηκε ότι, ως αποτέλεσμα των μεθόδων εντατικής εκτροφής και των περιορισμένων συνθηκών διαβίωσης, πολλά πτηνά που εκτρέφονται εργοστασιακά, υποφέρουν από μυϊκές διαταραχές που οδηγούν στις λευκές γραμμές λίπους στο κρέας τους. Σύμφωνα με το βίντεο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μέχρι 96% των κοτόπουλων μπορεί να έχουν μυϊκές διαταραχές – με αποτέλεσμα το κρέας τους να έχει 224% περισσότερο λίπος!

Φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του κρέατος από τα κοτόπουλα καθώς μπορεί να είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, σημαντικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών όπως οι βιταμίνες Β6, Β12 και ο σίδηρος, σημειώνουν οι ειδικοί. Θα πρέπει όμως να φροντίζουμε να το προμηθευόμαστε από αξιόπιστες πηγές και να προτιμήσουμε τα ελευθέρας βοσκής.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ