Την πλάτη της στο Ηνωμένο Βασίλειο γυρίζει η Ευρώπη – Η διακήρυξη του Σίμπιου


Μήνυμα (και) στο Λονδίνο έστειλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από το Σίμπιου της Ρουμανίας όπου συναντήθηκαν με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

Στην Διακήρυξη των δέκα σημείων που υπέγραψαν οι 27 δεσμεύονται να προχωρήσουν ενωμένοι, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να καταστήσουν την Ευρώπη ισχυρότερη, ικανή να προστατεύει τον τρόπο ζωής των πολιτών της, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και να ενισχύσει τον ρόλο της ως παγκόσμιου ηγέτη.

«Θα παραμείνουμε ενωμένοι, ό,τι κι αν συμβεί. Θα δείξουμε αλληλεγγύη σε δύσκολες περιόδους και θα παραμείνουμε πάντα ενωμένοι» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η Διακήρυξη του Σίμπιου έχει ως εξής:

«Εμείς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεντρωθήκαμε στο Σίμπιου για να συζητήσουμε και να στρέψουμε το βλέμμα στο κοινό μας μέλλον.

Σε μερικές εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαράντα χρόνια από τότε που άσκησαν για πρώτη φορά αυτό το θεμελιώδες δικαίωμά τους. Η δημιουργία μιας επανενωμένης, ειρηνικής και δημοκρατικής Ευρώπης αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά επιτεύγματά μας. Από τη δημιουργία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθοδηγούμενη από τις αξίες και τις ελευθερίες της παρέχει σταθερότητα και ευημερία σε όλη την Ευρώπη, εντός και εκτός των συνόρων της. Με το πέρασμα των χρόνων, έχει καταστεί σημαντικός παράγοντας της διεθνούς σκηνής. Συγκεντρώνοντας περίπου μισό δισεκατομμύριο πολίτες και διαθέτοντας μια ανταγωνιστική ενιαία αγορά, κατέχει ηγετική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο και διαμορφώνει την παγκόσμια πολιτική.

Επαναβεβαιώνουμε την πίστη μας ότι ενωμένοι είμαστε δυνατότεροι σε έναν όλο και περισσότερο ασταθή και γεμάτο προκλήσεις κόσμο. Αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας, ως ηγετών, να καταστήσουμε την Ένωσή μας δυνατότερη και το μέλλον μας λαμπρότερο, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή προοπτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα συμφωνούμε ομόφωνα για 10 δεσμεύσεις που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε σε αυτή την ευθύνη:

  • Θα υπερασπιστούμε μία Ευρώπη – από την ανατολή στη δύση και από το βορρά στο νότο. Τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα που είχε διχοτομήσει την Ευρώπη για δεκαετίες. Δεν υπάρχει χώρος για διαιρέσεις που είναι αντίθετες στο συλλογικό μας συμφέρον.
  • Θα παραμείνουμε ενωμένοι, ό,τι κι αν συμβεί. Θα δείξουμε αλληλεγγύη σε δύσκολες περιόδους και θα παραμείνουμε πάντα ενωμένοι. Μπορούμε να μιλήσουμε με μία φωνή και θα το πράξουμε.
  • Πάντα θα αναζητούμε κοινές λύσεις, ακούγοντας ο ένας τον άλλο με πνεύμα κατανόησης και σεβασμού.
  • Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον τρόπο ζωής μας, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Ευρωπαίων αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και ποτέ δεν θα θεωρηθούν δεδομένα. Θα υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και αρχές που είναι κατοχυρωμένες στις Συνθήκες.
  • Θα φέρουμε αποτελέσματα εκεί όπου έχει μεγαλύτερη σημασία. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει μεγάλη παρουσία στα μεγάλα θέματα. Θα συνεχίσουμε να ακούμε τις ανησυχίες και τις ελπίδες όλων των Ευρωπαίων, φέρνοντας την Ένωση πιο κοντά στους πολίτες μας, και θα ενεργήσουμε αντίστοιχα, με φιλοδοξία και αποφασιστικότητα.
  • Θα τηρούμε πάντα την αρχή της δίκαιης μεταχείρισης, είτε πρόκειται για την αγορά εργασίας, την κοινωνική μέριμνα, την οικονομία είτε πρόκειται για την ψηφιακή μετάβαση. Θα μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες μεταξύ μας και θα βοηθούμε πάντα τους πιο ευάλωτους στην Ευρώπη, βάζοντας τους πολίτες πάνω από την πολιτική.
  • Θα εφοδιαστούμε με τα μέσα που αντιστοιχούν στις φιλοδοξίες μας. Θα προσφέρουμε στην Ένωση τα μέσα που χρειάζεται για να επιτύχει τους στόχους της και να φέρει εις πέρας τις πολιτικές της.
  • Θα διαφυλάξουμε το μέλλον για τις επόμενες γενιές Ευρωπαίων. Θα επενδύσουμε στους νέους και θα οικοδομήσουμε μια Ένωση έτοιμη για το μέλλον, ικανή να αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.
  • Θα προστατεύουμε τους πολίτες μας και θα τους κρατήσουμε ασφαλείς επενδύοντας στην ήπια και την σκληρή δύναμή μας και συνεργαζόμενοι με τους διεθνείς μας εταίρους.
  • Η Ευρώπη θα αποτελέσει έναν υπεύθυνο παγκόσμιο ηγέτη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα μας επηρεάζουν όλους. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στον κόσμο για να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε την διεθνή τάξη βάσει κανόνων, να εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο τρόπο νέες εμπορικές ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουμε από κοινού παγκόσμια ζητήματα όπως η διαφύλαξη του περιβάλλοντός μας και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι αποφάσεις μας θα ακολουθούν το πνεύμα και το γράμμα αυτών των 10 δεσμεύσεων. Η Ένωση του σήμερα είναι ισχυρότερη από αυτήν του χθες και επιθυμούμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ισχύ της για το αύριο. Αυτή είναι η δέσμευσή μας για τις μελλοντικές γενεές. Αυτό είναι το πνεύμα του Σίμπιου και μιας νέας Ένωσης των 27 έτοιμης να αντιμετωπίσει το μέλλον της ως ένα σύνολο».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ