Μάθε στο σκύλο «κρυφτό» και «ψάξε βρες»


Το παιχνίδι είναι βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης, καθώς με αυτό μαθαίνουν εντολές και λέξεις, ενισχύεται η υπακοή και εκτονώνουν την ενεργητικότητά τους.

Αυτή η κατηγορία παιχνιδιών εμπίπτει στην ανώτερη αίσθηση του σκύλου, την όσφρηση. Ο σκύλος ψάχνει να βρει εμάς ή το αγαπημένο του παιχνίδι.

Α) «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ;»
Οι κανόνες:
Σας λατρεύει.
Αρχίζουμε την εκπαίδευση στο σπίτι μας (αργότερα, όταν μάθει το παιχνίδι, μπορεί να γίνει και σε άλλα μέρη).
Ένα δεύτερο άτομο (που εννοείται ότι τον γνωρίζει) τον κρατάει για να κρυφτείτε εσείς.
Παίζουμε την ώρα που έχει τη μεγαλύτερη διάθεση.
Πηγαίνετε όλοι σε ένα δωμάτιο. Ο φίλος σας θα κρατήσει το σκύλο από το κολάρο του κι εσείς θα τρέξετε αντίθετα, φωνάζοντας το όνομά του, θα κρυφτείτε σε ένα άλλο δωμάτιο.
Τα βήματα του παιχνιδιού
1. Αρχικά κρυφτείτε κάπου εύκολα, αργότερα θα το κάνετε όλο και πιο δύσκολο, ανάλογα με την απόδοση του σκύλου σας. Όταν κρυφτείτε, ο φίλος σας θα τον αφήσει λέγοντάς του με τη μορφή ερώτησης στη χροιά της φωνής του, π.χ. «πού είναι ο Κώστας;».

2. Όταν σας βρει, δώστε του πολλά χάδια και με ευχάριστο τόνο φωνής, ώστε να καταλάβει πόσο ωραίο είναι που σας ανακάλυψε. Αργότερα μπορεί να βρίσκει και άλλα μέλη της οικογένειάς σας, απλώς ονοματίζοντάς τα.

Β) «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΑΛΑ;»
Οι κανόνες
Χρησιμοποιούμε το αγαπημένο του παιχνίδι, με το οποίο έχει παίξει πολύ στο παρελθόν.
Παίζουμε την ώρα που έχει την καλύτερη διάθεση.
Χρησιμοποιούμε χώρο που τον γνωρίζει πολύ καλά, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του από άγνωστες μυρωδιές ή θορύβους.
Αρχίζουμε την εκπαίδευση στο σπίτι μας και αργότερα, όταν μάθει το παιχνίδι, μπορούν να ακολουθήσουν και άλλα μέρη.
Τα βήματα του παιχνιδιού
1. Ενα δεύτερο άτομο της οικογένειας ή φίλος σας τον κρατάει μέχρι να κρύψετε το μπαλάκι (αργότερα μπορείτε να δίνετε μια εντολή, π.χ. κάτσε – μείνε, μέχρι να του δώσετε εντολή να ψάξει, ώστε να μη χρειάζεται το δεύτερο άτομο). Αρχίζετε να παίζετε μπροστά του χωρίς να το φτάνει. Αφού έχετε κερδίσει την προσοχή του, πετάξτε το ήπια, π.χ. πίσω από μια πολυθρόνα. Μπορείτε να του αλλάξετε λίγο θέση για καλύτερη απόκρυψη. Επιστρέψτε γρήγορα, για να μη χαλαρώσει η διάθεσή του και δώστε του την εντολή «Ψάξε την μπάλα».

2. Όταν βρει την μπάλα, παίξτε μαζί του – π.χ. το παιχνίδι της επαναφοράς.

3. Διαπιστώνοντας ότι προοδεύει, και ενώ τον βαστάει ο φίλος σας, παίζετε με το μπαλάκι μπροστά του, και αυτήν τη φορά πηγαίνετε και κρύβετε την μπάλα εσείς ο ίδιος – δεν χρειάζεται πλέον να την πετάτε. Επιστρέφετε και δίνετε την εντολή. Όσο βελτιώνεται, μπορείτε να την κρύβετε και σε άλλα δωμάτια. Μπορείτε επίσης αργότερα να κρύβετε και άλλα παιχνίδια και ο σκύλος να τα βρίσκει ανάλογα με την ονομασία τους.

Από τον εκπαιδευτή Κώστα Μαρτίνη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ