Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι οικογενειακή υπόθεση


Και όμως ο υγιεινός τρόπος ζωής μαθαίνεται από την οικογένεια.
Όλα τα παιδιά αξίζουν να έρχονται στον κόσμο με υγεία και οι γονείς είναι αυτοί που έχουν το χρέος να τα βοηθήσουν ώστε ο υγιεινός τρόπος ζωής να τους γίνει βίωμα.

κανόνες του… παιχνιδιού
Πρώτοι από όλους οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά με αγάπη και τρυφερότητα ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι η υγεία τους είναι το πιο πολύτιμο από όλα τ’ αγαθά. Τα παιδιά μεγαλώνοντας δικαιούνται να έχουν μια καλή φυσική κατάσταση και ένα υγιές βάρος. Αυτό θα γίνει μόνο αν αποκτήσουν την υπευθυνότητα για σωστές και υγιεινές συνήθειες και επιλογές.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι τα μόνα όπλα που έχουμε στα χέρια μας για να προστατέψουμε την υγεία μας.

Οι γονείς έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο και τη μεγαλύτερη ευθύνη στο να μάθουν τα παιδιά τους πως να τρέφονται σωστά αλλά και να γυμνάζονται εντατικά. Οι γονείς έχουν τη δύναμη να δώσουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους. Πρέπει να κάνετε τη σωστή διατροφή και την άσκηση ένα διασκεδαστικό κομμάτι της καθημερινότητάς ώστε να κληρονομήσετε στο παιδί σας συνήθειες που θα κρατήσουν για μια ζωή.

Οι υγιεινές επιλογές ξεκινούν από τους γονείς!
Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει καλές διατροφικές συνήθειες από τα πρώτα κιόλας χρόνια. Το υγιεινό φαγητό είναι απόλαυση. Βοηθά τα παιδιά να είναι γερά και να αναπτύσσονται σωστά και τους δίνει ενέργεια-ζωντάνια.

Δώστε το καλό παράδειγμα για την άσκηση με το να συμμετέχετε μαζί τους σε διάφορες δραστηριότητες. Τα παιδιά σας σίγουρα θα ακολουθήσουν.
Μάθετε από νωρίς στα παιδιά σας ότι η καλή υγεία είναι αποτέλεσμα του τι τρώμε και του πόσο κινούμαστε.

Τα κλειδιά για μια υγιεινή διατροφή
Τα κλειδιά για την υγιεινή διατροφή είναι η ποικιλία, η ισορροπία και το μέτρο.

Βεβαιωθείτε ώστε η οικογένειά σας να καταναλώνει μια ποικιλία φαγητών που να περιλαμβάνει πληθώρα λαχανικών και φρούτων εποχής καθώς και όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως και τροφές ελάχιστα επεξεργασμένες. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε συχνά γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, άπαχα κρέατα, πουλερικά και ψάρια.
Προτιμάτε πάντα το νερό όταν το παιδί διψάει και περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

Η καλή διατροφή πρέπει να είναι κομμάτι ενός συνολικού καλού και υγιεινού τρόπου ζωής που σίγουρα θα περιλαμβάνει και συχνή άσκηση.
Για να διατηρείται το βάρος σε καλά επίπεδα θα πρέπει να υπάρχει ισοζύγιο ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι οι θερμίδες που παίρνουμε από το φαγητό που τρώμε να είναι τόσες ώστε να φτάνουν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες για τις λειτουργίες του σώματος (αναπνοή, κυκλοφορία κτλ.) αλλά και τις ενεργειακές ανάγκες που δαπανούνται για τη φυσική δραστηριότητα/άσκηση. Όταν παίρνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε βάρος ή και αντίστροφα. Εσείς μπορείτε να δεσμευτείτε στο εξής: να βοηθήσετε το παιδί σας να τρώει λογικά και με μέτρο και να το παρακινήσετε να κινείται πιο συχνά χωρίς όμως να γίνεστε πιεστικοί και απαιτητικοί αλλά δίνοντας πρώτοι το καλό παράδειγμα.

Μικρές συμβουλές για να κάνετε μια καλή αρχή
Προσπαθήστε να παρακολουθείτε τη συχνότητα των γευμάτων που καταναλώνει το παιδί αλλά και το πόσο κινείται ή γυμνάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ενθαρρύνετε όλη την οικογένεια ώστε να καταναλώνει καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
Αν δε μπορεί το παιδί να καταναλώνει τα φρούτα και τα λαχανικά όπως είναι τότε βρείτε έξυπνους τρόπους να τα σερβίρετε ή προσθέστε τα στα φαγητά. Μπορείτε πχ να ετοιμάζετε φρέσκους χυμούς από ένα ή περισσότερα είδη φρούτων και λαχανικών, να βάζετε φρούτα μέσα στο γάλα με τα δημητριακά, με κάθε κυρίως γεύμα να σερβίρετε σαλάτες λαχανικών και να προσθέτετε λαχανικά κατά το μαγείρεμα στο φαγητό.

Αφήστε τα γλυκά, τις καραμέλες , τα αναψυκτικά, τα μπισκότα τις σοκολάτες να στέφονται στα ράφια του σούπερ μάρκετ και όχι στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φρούτα, λαχανικά, ανάλατους ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Σίγουρα σε πολλούς θα κακοφανεί η ιδέα αλλά με τον καιρό θα μάθετε και εσείς και κυρίως το παιδί σας να κάνετε σωστές διατροφικές επιλογές.
Μην παραγεμίζετε το πιάτο του παιδιού σας. Σερβίρετε το φαγητό σε παιδικά πιάτα και αφήστε το παιδί σας να σας ζητήσει φαγητό αν πεινάει ακόμη. Σε καμία περίπτωση μην αναγκάζετε το παιδί σας να φάει παραπάνω από όσο θέλει το ίδιο.

Επιλέξτε ποικιλία τροφών στα γεύματα. Καμία τροφή από μόνη της δεν μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία.
Τρώτε έξυπνα!
Μια καλή ιδέα είναι να συμμετέχει όλη η οικογένεια στα γεύματα. Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί αν όχι συνέχεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Είτε τρώτε στο σπίτι είτε έξω είναι πολύ σημαντικό να κάνετε έξυπνες επιλογές.
Να είστε σταθεροί. Καθιερώστε τις ώρες των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να τηρείτε το ωράριο για το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό και προσθέστε δύο ενδιάμεσα μικρογεύματα.

Αναλάβετε την ευθύνη να επιλέγετε εσείς τα γεύματα των παιδιών σας. Όταν εσείς ετοιμάζετε το φαγητό τότε το παιδί έχει δύο επιλογές : ή θα το φάει ή θα το απορρίψει. Αν το παιδί αρνείται να φάει το φαγητό που έχετε ετοιμάσει τότε μην αντικαταστήσετε με ανθυγιεινές επιλογές (πχ. τηγανητές πατάτες) και μην το πιέζετε να το φάει.
Αφήστε το παιδί σας να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής των γευμάτων και προετοιμασίας του φαγητού. Οι πιθανότητες να φάνε το φαγητό το οποίο βοήθησαν να γίνει είναι πολύ περισσότερες.
Όταν το παιδί τρώει η τηλεόραση πρέπει να είναι κλειστή ακόμα και όταν πρόκειται να φάει το απογευματινό του φρούτο!

Μπορείτε να σερβίρετε στο παιδί σας ένα φρούτο μετά από κάθε γεύμα αλλά και σε κάθε σνακ.
Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή για κάποια καλή πράξη που έκανε το παιδί σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φυσική δραστηριότητα ως ανταμοιβή. Μια εκδρομή στο βουνό ή τη θάλασσα δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.
Όταν ψωνίζετε και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορείτε να μαθαίνετε τα παιδιά σας να ξεχωρίζουν τις ομάδες των τροφών και να τονίζετε τη σημασία που έχει το κάθε τι για μια ισορροπημένη διατροφή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιλέγετε το είδος και την ποσότητα των τροφών από τις πέντε ομάδες τροφών.
Περιορίστε τα φαγητά που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι, ζάχαρη και δώστε βάση σε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες και μέταλλα.
Προσέξτε τον τρόπο που μαγειρεύετε τα φαγητά. Φτιάχνετε συχνά φαγητά ψητά, φούρνου και κατσαρόλας και απορρίψτε το τηγάνισμα. Προσέξτε τα λάδια που βάζετε στα φαγητά. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή για το μαγείρεμα.
Μάθετε στο παιδί σας πως να κάνει σωστές επιλογές και εκτός σπιτιού δηλαδή στο σχολείο ή στα εστιατόρια. Μάθετέ τους να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα των επιλογών τους.

Το πολύ φαγητό έστω και αν αυτό είναι υγιεινό μπορεί να οδηγήσει σε προσθήκη βάρους. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από νωρίς ποια είναι τα σωστά μεγέθη για τις μερίδες του φαγητού.
Γίνετε δραστήριοι!
Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 1 ώρα φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Ο χορός , τα παιχνίδια με τη μπάλα , το ποδήλατο, το κολύμπι, το σχοινάκι είναι ωραίοι τρόποι για να κινούνται και να γυμνάζονται τα παιδιά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ