Ρόδος: Aθώοι κρίθηκαν και οι δύο για την υπόθεση της έκτρωσης της 13χρονης


Αθώοι κρίθηκαν τη Δευτέρα (13/05/2019) από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου ένας γιατρός και ένας 35χρονος οι οποίοι κατηγορούνταν για την έκτρωση μίας 13χρονης κοπέλας πριν από οχτώ χρόνια στη Ρόδο.

Οι δύο άνδρες, από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας, αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονταν, και τελικά το δικαστήριο, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισής τους, τους απάλλαξε από τις κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά, ο γιατρός κατηγορούνταν για τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης ανήλικης εγκύου χωρίς τη συναίνεση των γονιών της, σε μη οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα και έκθεση. Ο 35χρονος κατηγορούνταν για αποπλάνηση ανηλίκου που συμπλήρωσε το δωδέκατο αλλά όχι και το 14ο έτος της ηλικίας του κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στην τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης της ανήλικης χωρίς την συναίνεση των γονιών της.

Τον Οκτώβριο του 2018 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Κω, όπου εκδικάστηκε για πρώτη φορά η υπόθεση, είχε απαλλάξει από την κατηγορία της έκθεσης τον γιατρό και τον είχε κρίνει ένοχο για την διακοπή της εγκυμοσύνης επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 7 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Με την ίδια απόφαση, ο 35χρονος είχε κριθεί ένοχος κατά πλειοψηφία για αποπλάνηση ανηλίκου σε βαθμό πλημμελήματος (είχαν πλειοψηφήσει οι ένορκοι) και του είχε επιβληθεί φυλάκιση 4 ετών για την πράξη αυτή, ενώ είχε κριθεί ένοχος όπως κατηγορούνταν για την ηθική αυτουργία στην διακοπή της εγκυμοσύνης της ανήλικης, για την οποία πράξη και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών, δηλαδή κατά συγχώνευση του είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής, οι δύο άνδρες άσκησαν έφεση η οποία εκδικάστηκε τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους απάλλαξε από κάθε κατηγορία.

Αξίζει να τονιστεί ότι ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου δεν εμφανίστηκε η φερόμενη ως παθούσα, οι γονείς αυτής ή κάποιος νομικός εκπρόσωπος τους.

Τι υποστήριξαν οι δύο άνδρες ενώπιο του δικαστηρίου

Κατά την ακροαματική διαδικασία, στην απολογία του ο γιατρός είπε πως είχε επικοινωνήσει μαζί του ο αδελφός του συγκατηγορούμενου του και του είπε πως έχει μία κοπέλα με αιμορραγία και του ζήτησε αν μπορούσε να την κοιτάξει και ο γιατρός δέχτηκε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως όταν πήγε η κοπέλα δεν ήταν έγκυος και πως απλώς της έκανε τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να σταματήσει την αιμορραγία.

Ο 35χρονος, από την πλευρά του, είπε πως η κοπέλα ερχόταν σε επαφή και με άλλους το χρονικό διάστημα που ήταν μαζί του, πως το μόνο που έκανε ήταν να τη βοηθήσει να μην έχει αιμορραγία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μητέρα της γνώριζε ότι ήταν έγκυος και μάλιστα φέρεται να του είχε εξομολογηθεί ότι είχε πάει μαζί της και είχε προμηθευτεί χάπια από φαρμακείο.

Σε ότι αφορά την ηλικία της και οι δύο άνδρες τόνισαν πως η κοπέλα φαινόταν μεγαλύτερη από ότι στη πραγματικότητα ήταν. Μάλιστα, ο 35χρονος είπε πως η ίδια του είχε δηλώσει ότι ήταν 18 ετών.

Στην πρόταση του ο εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε την ενοχή του 35χρονου για το αδίκημα της αποπλάνησης και την απαλλαγή και των δύο για όλα τα υπόλοιπα.

Τελικά το δικαστήριο τους έκρινε και τους δύο αθώους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που υπέβαλλε η οικογένεια της ανήλικης το Φθινόπωρο του 2011 σε βάρος του 35χρονου με τον οποίο η νεαρή κοπέλα διατηρούσε σχέση, κατά την οποία και φέρεται να έμεινε έγκυος. Όμως τη κύηση της την σταμάτησε, με αποτέλεσμα στην υπόθεση να εμπλακεί και ο γιατρός.

Σε βάρος των δύο ανδρών ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Πηγή: rodiaki.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ