Dirty Dozen: Οι 12 πιο σκληροί serial killer της Αμερικής


Ποιοι είναι άραγε οι χειρότεροι serial killers που συγκλόνισαν την Αμερική με τα εγκλήματα τους; Στην παρακάτω λίστα αναφέρονται οι 12 από τους χειρότερους

Οι serial killers είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν της σύγχρονης εποχής. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ψυχικά άρρωστοι και ασταθείς, άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως φταίει η παιδική ηλικία ενώ άλλοι επισημαίνουν πως φταίει η ερωτική απόρριψη. Ανεξάρτητα πάντως από το πιο είναι το κίνητρο, ένα πράγμα είναι βέβαιο, πως οι φόνοι που πραγματοποιούν δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια και αν περάσουν.

Παραδόξως, οι περισσότεροι serial killers έχουν κάνει το “βρώμικο” έργο τους – ίσως τα τρία τέταρτα του εκτιμώμενου παγκόσμιου συνόλου – στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η σχετική ελευθερία που βρίσκεται σε αυτή τη χώρα; Ή ο μεγάλος αριθμός των αυτοκινήτων, τα οποία δίνουν στους serial killers την απαραίτητη κινητικότητα;

Ανεξάρτητα από το τι κάνει έναν άνθρωπο serial killer, γιατί να κάνει κανείς μια λίστα με αυτούς; Ένας λόγος είναι η νοσηρή γοητεία – ο ίδιος λόγος που οι άνθρωποι παρατάσσονται για να δουν ταινίες τρόμου. Επιπλέον, οι άνθρωποι πάντα δελεάζονται από τον θάνατο, διότι όλοι μας κατευθυνόμαστε σε αυτόν, αργά ή γρήγορα. Φυσικά τα παρακάτω ποταπά πρόσωπα το έκαναν πιο γρήγορα για πολλούς.

Παρεμπιπτόντως, αυτό το άρθρο δεν θα παρουσιάσει τις τρομερές λεπτομέρειες των δολοφονιών ή τα ονόματα των θυμάτων. Υπάρχουν ήδη βιβλία, ντοκιμαντέρ και άρθρα που μπορούν να σας παρέχουν τέτοιες πληροφορίες. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να επισημάνει τη φρικτή κληρονομιά κάθε δολοφόνου και όχι απαραίτητα τον αριθμό των θυμάτων του.

Ένα πολύ καλό βιβλίο για το θέμα αυτό έχει τον τίτλο Serial Killers: The Stories of History’s Most Evil Murderers από τον Brian Innes, ο οποίος έγραψε: «Οι serial killers δεν είναι τέρατα: είναι ανθρώπινα όντα με βασανισμένες ψυχές. Το κίνητρο είναι εγγενές, ένας ακαταμάχητος καταναγκασμός τροφοδοτούμενος από τη φαντασία, που μπορεί να οδηγήσει σε βασανιστήρια ή / και σεξουαλική κακοποίηση, ακρωτηριασμό και νεκροφιλία».

Τώρα ας διαβάσουμε την λίστα των Dirty Dozen: Οι 12 χειρότεροι Serial Killers της Αμερικής:

Carl Panzram

“Στη ζωή μου δολοφόνησα 21 ανθρώπους, διέπραξα χιλιάδες κλοπές, ληστείες, εμπρησμούς και, τελευταίο αλλά όχι έσχατο, σοδόμισα πάνω από 1000 άντρες. Για όλα αυτά δεν έχω μετανοιώσει στο ελάχιστο”.

Ένας από τους πιο παραγωγικούς δολοφόνους της Αμερικής. Παραβατικός από πολύ νεαρή ηλικία, ληστής και εμπρηστής, κατέληξε σε έναν σαδιστή φονιά, βιαστή παιδιών και ενηλίκων ανδρών. Παρέμεινε αμετανόητος μέχρι το τέλος, με ένα άσβεστο μίσος για όλους και όλα. Ο απόλυτος μισάνθρωπος, ένα άτομο με πλήρη επίγνωση του τι έκανε και του γιατί το έκανε. Αν υπάρχουν άνθρωποι χωρίς ψυχή, ο Carl Panzram ήταν σίγουρα ένας από αυτούς.

Το 1930, τα τελευταία λόγια του Carl Panzram στον δήμιο του λίγο πριν εκτελεστεί ήταν: «Τέλειωσέ το μπάσταρδε. Θα μπορούσα να έχω σκοτώσει 10 ανθρώπους όση ώρα χαζολογάς».

Edward Gein

Ο Edward Gein ήταν Αμερικάνος δολοφόνος και απαγωγέας, ο οποίος σκότωνε τα θύματά του και μετά τα διαμέλιζε με φρικτό τρόπο, φτιάχνοντας μάσκες από το δέρμα τους. Η ιστορία του συγκλόνισε την αμερικάνικη κοινωνία και «γέννησε» κάποιους απ’ τους διασημότερους δολοφόνους του Χόλιγουντ, καθώς έγινε αφορμή για να γραφτούν τα εξής κινηματογραφικά σενάρια: το «Ψυχώ», ο «Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι» και η «Σιωπή των Αμνών».

Το σπίτι του θα γινόταν τουριστικό αξιοθέατο και τα αντικείμενα θα έβγαιναν σε δημοπρασία, ωστόσο μια πυρκαγιά στις 27 Μαρτίου 1958 το κατέστρεψε ολοσχερώς και κατά μεγάλη πιθανότητα επρόκειτο για εμπρησμό. Στις 26 του Ιούλη 1984, ο Gein πέθανε από αναπνευστική ανεπάρκεια σε ηλικία 77 ετών στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της Μεντότα, ενώ ο τάφος του υπέστη βανδαλισμούς συχνά όλα αυτά τα χρόνια.

Charles Manson

Ο Charles Manson είχε μια τρομερή παιδική ηλικία όπως οι περισσότεροι serial killers. Δεν γνώρισε πατέρα και η μητέρα του ήταν εγκληματίας που τελικά απέρριψε τον γιο της. Ο Manson πέρασε σχεδόν όλα του τα πρώτα χρόνια εσωτερικός σε σχολείο αρρένων ή στην φυλακή.

Όταν μετά από πολλά χρόνια στις φυλακές για μικροατοπήματα βρέθηκε στον έξω κόσμο, ήδη χαρακτηριζόταν από έντονες εμμονές ως προς τον αποκρυφισμό και τις παραθρησκευτικές οργανώσεις. Χαμένος στα ναρκωτικά και την παραίσθηση ότι ήταν ο Σωτήρας της Γης από τον Αρμαγεδώνα, το 1967 έφτιαξε τη δική του “Οικογένεια”. Ένα γκρουπ 100 ατόμων που μοιράζονταν τις ίδιες παράλογες παραισθήσεις.

Ίσως η πιο αξιομνημόνευτη ατάκα του Charles ήταν “Εσύ με έφτιαξες”, όταν αναφερόταν στο πώς πίστευε ότι η κοινωνία τον είχε κάνει αυτό που ήταν.

Παρεμπιπτόντως, ο Manson μπορεί να μην έχει συμμετάσχει πράγματι σε καμία από τις αποκαλούμενες “δολοφονίες Manson”, αλλά καταδικάστηκε για συνωμοσία για να διαπραχθούν αυτές τις ανθρωποκτονίες, οι οποίες αποτελούν τον ίδιο τύπο εγκλήματος σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Ενώ ήταν ακόμα φυλακισμένος, ο Charles Manson πέθανε από φυσικές αιτίες στις 19 Νοεμβρίου 2017. Ήταν 83 ετών.

The Hillside Stranglers

Οι Στραγγαλιστές του Hillside. Αρχικά, η αστυνομία είπε στον Τύπο ότι υπήρχε μόνο ένας στραγγαλιστής, αλλά το κοινό τελικά έμαθε ότι στην πραγματικότητα ήταν δύο άνδρες με το ψευδώνυμο The Hillside Stranglers, οι οποίοι είχαν διαπράξει τις φοβερές δολοφονίες 10 γυναικών στην περιοχή του Λος Άντζελες κατά το 1977 και 1978.

Πρόκειται για δύο ξαδέρφια, τον Kenneth Bianchi και τον Angelo Buono, που φυλακίστηκαν για την απαγωγή, την σεξουαλική κακοποίηση, τον βασανισμό και στη συνέχεια την δολοφονία νεαρών γυναικών ηλικίας από 12 έως 28 ετών, τα κατάλοιπά των οποίων βρέθηκαν στους λόφους του Χόλιγουντ και άλλα μέρη του Λος Άντζελες.

Δυστυχώς, κανένας απο τους δύο δεν συνελήφθη μέχρι το 1979 και, ενώ πιάστηκε από την αστυνομία, ο Kenneth Bianchi δολοφόνησε δύο ακόμη γυναίκες στην Ουάσινγκτον. Στη δίκη του, ο Bianchi επικαλέστηκε παραφροσύνη, υποστηρίζοντας ότι είχε διαταραχή ταυτότητας, που σημαίνει ότι μια διαφορετική προσωπικότητα, ξεχωριστή από τον εαυτό του, διέπραξε τα εγκλήματα. Στην πραγματικότητα, οι δικηγόροι υπεράσπισης για αυτούς τους δύο άνδρες χρησιμοποιούσαν σχεδόν κάθε δυνατή άμυνα. Παρ ‘όλα αυτά, αυτοί οι θιασώτες του σκοταδιού καταδικάστηκαν εφ’όρου ζωής στη φυλακή. Με την ευκαιρία, Buono πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2002.

Henry Lee Lucas

Ο Henry Lee Lucas μπορεί να ήταν ο πιο παραγωγικός serial killer της Αμερικής, δολοφονώντας πάνω από 200 ανθρώπους, αν και ομολόγησε μέχρι και 600! Οι αρχές τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς του Lucas ήταν υπερβολή και ήταν αναφορές σε δολοφονίες άλλων ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα ο Henry υπήρξε από τους πιο βίαιους και αδίστακτους εγκληματίες του Σικάγο, που όταν ήταν παιδί είχε βιάσει το αποκεφαλισμένο πτώμα της μητέρας του. Όταν αποφυλακίστηκε, γνώρισε τον Ottis Toole έναν τραβεστί που έπασχε από βαριάς μορφής σχιζοφρένεια, και μαζί βασάνισαν, σκότωσαν και κατακρεούργησαν εκατοντάδες θύματα. Κατά την σύλληψή τους, ομολόγησαν ότι διέπραξαν περισσότερους από 500 φόνους, αλλά θεωρήθηκε ότι υπερέβαλαν για να περάσουν στο πάνθεον των serial killers.

Το δίδυμο είχε πάθος με την ανθρωποφαγία, με τον Lucas να εκδίδει «τσελεμεντέ» με τρόπους μαγειρέματος του ανθρώπινου σώματος. Η καταδίκη σε θάνατο του Lucas μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1998 από τον τότε κυβερνήτη George W. Bush. Ήταν η πρώτη επιτυχημένη μετατροπή θανατικής ποινής στο Τέξας από το 1982 (ημερομηνία επαναφοράς της θανατικής ποινής στη συγκεκριμένη πολιτεία).

John Wayne Gacy

Ο John Wayne Gacy συντάραξε την αμερικάνικη κοινωνία και ειδικά την Κομητεία Κουκ του Σικάγο, όπου κατοικούσε. Ο Gacy ήταν ένας τρυφερός πατέρας, επιτυχημένος επιχειρηματίας, αγαπητός από όλους, συμμετείχε στα πολιτικά δρώμενα και οργάνωνε τακτικά πάρτι όπου μεταμφιεζόταν σε κλόουν για να διασκεδάσει τα παιδιά. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει, ότι ήταν ο ίδιος άνθρωπος που δολοφόνησε δεκάδες νεαρά αγόρια.

Όλη την παιδική του ηλικία, κακοποιούνταν από τον πατέρα του. Ήταν ομοφυλόφιλος, αλλά για να διατηρήσει τους τύπους, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Το 1968, καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση για τον βιασμό δύο ανήλικων αγοριών. Μόλις δύο χρόνια μετά, αφέθηκε ελεύθερος λόγω καλής διαγωγής και συνέχισε ακάθεκτος τις επιθέσεις.

Οι φήμες για τις ασυνήθιστες σεξουαλικές του προτιμήσεις άρχισαν να κυκλοφορούν, όπως η πορνεία και η σεξουαλική επαφή με έφηβα αγόρια. Τελικά, ο Gacy άρχισε να απαγάγει νέους άντρες με τους οποίους είχε σεξουαλικές σχέσεις, και στη συνέχεια τους βασάνιζε και τους δολοφονούσε, θάβωντας τα πτώματα τους κάτω και γύρω από το σπίτι του.

Τελικά συνελήφθη το 1978 και ομολόγησε ότι δολοφόνησε 33 νέους άντρες. Στη δίκη του, ο Gacy επικαλέστηκε παραφροσύνη, αποδίδοντας τα θανατηφόρα αδικήματα του στο alter-ego του “Bad Jack”, αλλά αυτός ο λόγος οδήγησε μόνο στον καταδικασμό του. Τέλος, τον Μάιο του 1994 ο Gacy εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση.

Ted Bundy

Τη δεκαετία του ’70, το όνομα του Ted Bundy προκαλούσε ρίγη στην αμερικανική κοινωνία. Τα ΜΜΕ τον αποκαλούν συχνά ως «το μοντέλο των κατά συρροή δολοφόνων» κι αυτό γιατί πριν δραστηριοποιηθεί αποτελούσε έναν άντρα- υπόδειγμα με εντυπωσιακό παρουσιαστικό και ευγενείς τρόπους.

Ήταν όμορφος, γοητευτικός, σπούδαζε νομική, είχε πολιτικές βλέψεις και ήταν φοβερά δημοφιλής στους κύκλους του. Ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που θα περίμενε κανείς ότι θα βίαζε και θα σκότωνε δεκάδες νεαρές κοπέλες.

Δραστηριοποιήθηκε στις Πολιτείες Γιούτα, Όρεγκον και Ουάσινγκτον, παραμορφώνοντας τα θύματά του και τοποθετώντας τα κεφάλια τους στον τοίχο ως εκθέματα. Μετέφερε τα πτώματα σε δύσβατα σημεία του δάσους και τα έθαβε. Μετά επέστρεφε ξανά και ξανά, για να κάνει σεξ με αυτά, μέχρι που αποσυντίθονταν.

Συννελήφθη το 1976, και κατάφερε να διαφύγει από τη φυλακή δύο φορές το 1977, δολοφονώντας περισσότερες γυναίκες μέχρι να τον ξαναπιάσουν. Τελικά καταδικάστηκε για πολλές φρικιαστικές δολοφονίες, και σε ηλικία 43 ετών εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα αφού είχε παραδεχθεί πως ήταν ένοχος για τουλάχιστον 36 φόνους. Ο αληθινός αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος και μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Donald Henry Gaskins

Η επαφή του με τη βία αρχίζει εξ απαλών ονύχων, παρακολουθώντας σε ένα πανηγύρι μια κόμπρα να καταβροχθίζει έναν αρουραίο. Ο Donald Gaskins ξεκίνησε την εγκληματική του δράση το 1969. Λέγεται ότι σκότωσε περισσότερα από 110 άτομα, βασανίζοντας και ακρωτηριάζοντας τα. Έχει μείνει γνωστός ως “ο πιο κακός άνθρωπος του κόσμου”.

Ως έφηβος, εντάχθηκε σε συμμορία μαζί με δύο συμμαθητές του και λήστευαν μικρά καταστήματα. Όταν ένα μέλος της συμμορίας αποχώρησε ύστερα από τσακωμό, για εκδίκηση οι υπόλοιποι βίασαν την αδερφή του. Η κοπέλα τους αναγνώρισε και τους κατήγγειλε στην αστυνομία. Με απόφαση του δικαστηρίου, ο Gaskins κλείστηκε σε αναμορφωτήριο. Εκεί, τον βίαζαν κάποιοι από τους τροφίμους σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Μέχρι το 1968, ο Gaskins ήταν ένας ψυχοπαθής δολοφόνος, σκοτώνοντας 80 άνδρες και γυναίκες, αν και θα μπορούσε να σκοτώσει και περισσότερους. Πυροβολούσε τα θύματα στον κρόταφο και στη συνέχεια τα έθαβε στις παραλίες της νότιας Καρολίνα. Το 1973, βίασε και σκότωσε την έγκυο γειτόνισσα του και τη δίχρονη κόρη της.

Εκτελέστηκε τον Σεπτέμβριο του 1991. Τα τελευταία του λόγια στην ηλεκτρική καρέκλα ήταν: «Δεν έχω κάτι να πω. Θα αφήσω τους δικηγόρους μου να μιλήσουν για μένα. Είμαι έτοιμος να φύγω».

Donald Harvey

Ο Donald Harvey δεν προήλθε από ένα δυσλειτουργικό οικογενειακό υπόβαθρο που χαρακτηρίζει τους περισσότερους serial killers. Ήταν ο αγαπημένος της μητέρας του και των δασκάλων, παρόλο που ήταν επίσης ένα μοναχικό παιδί, ένα κοινό χαρακτηριστικό των serial killers. Αυτοανακηρύχτηκε «Άγγελος του Θανάτου». Εργαζόταν σε γηροκομεία στην περιοχή του Σινσινάτι, βάζοντας στο στόχαστρό του, τους ασθενείς του. Ήταν «ενεργός» από το 1970 έως το 1987.

Παρ’ ότι ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ξεκίνησε να τους σκοτώνει για να τους απαλύνει τον πόνο, μάλλον έπαιρνε μια σαδιστική ευχαρίστηση από τις πράξεις του και όσο περνούσε ο καιρός το απολάμβανε ακόμη περισσότερο. Όταν μάλιστα υποψιάστηκε ότι ο εραστής και συγκάτοικός του Carl Hoeweler τον απατούσε, δεν του χαρίστηκε. Έριξε αρσενικό στο φαγητό του, έτσι ώστε να αρρωστήσει και να μη μπορεί να βγαίνει από το διαμέρισμά τους.

Σκότωσε ακόμη και τον πατέρα του, δηλητηριάζοντάς τον με αρσενικό, όταν εκείνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό. Ο Harvey τελικά καταδικάστηκε για 70 περίπου φόνους, και η μητέρα του δήλωσε: «Ο γιος μου ήταν πάντα καλό αγόρι». Ο Donald Harvey πέθανε στις 30 Μαρτίου 2017.

Gary Ridgway

Ο Gary Ridgway, έδρασε για 20 χρόνια στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον και εξαιτίας του έχασαν τη ζωή τους περισσότερες από 48 γυναίκες. Τα θύματά του ήταν πάντα ιερόδουλες, ο πιο εύκολος στόχος. Στην ομολογία του, δήλωσε ότι ήθελε να σκοτώσει όσες περισσότερες ιερόδουλες μπορούσε γιατί ήταν σκουπίδια, ένα κατώτερο είδος ανθρώπου.

Δεν αρκούνταν μόνο στη δολοφονία. Επέστρεφε στον τόπο του εγκλήματος όπου είχε θάψει τις γυναίκες και συνευρισκόταν σεξουαλικά με τα πτώματα. Μετά από κάθε δολοφονία, επέστρεφε στο σπίτι του όπου τον περίμενε η σύζυγος και το παιδί του.

Το 2001, την υπόθεση ανέλαβε μία ομάδα νεαρών ντέτεκτιβ. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεπε την επανεξέταση του DNA που είχε βρεθεί στον τόπο του πρώτου εγκλήματος το 1982. Ταίριαζε με το DNA του Gary Ridgway. Ο Ridgway ομολόγησε 48 φόνους, αλλά το σύνολο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, απλά δεν μπορούσε να θυμηθεί με βεβαιότητα. Στις 13 Δεκεμβρίου του 2003 καταδικάστηκε σε 280 χρόνια φυλάκιση.

Aileen Wuornos

Η Aileen Wuornos είναι η μοναδική γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, παρόλο που στην αμερικανική ιστορία υπήρξαν αρκετές γυναίκες serial killers. Προερχόμενη απο ένα δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον, η Wuornos στην ηλικία των 15 ετών, μετά τον βιασμό της από ένα φίλο του παππού της, έμεινε έγκυος. Γέννησε σε ένα ίδρυμα για άγαμες μητέρες και έδωσε το μωρό της για υιοθεσία. Ο παππούς της την έδιωξε από το σπίτι και η Aileen άρχισε να συντηρεί τον εαυτό της δουλεύοντας ως ιερόδουλη, περιπλανώμενη απο πολιτεία σε πολιτεία.

Η Aileen απο νεαρή ηλικία ανέπτυξε μια εμμονή και ένα έντονο μίσος κατά των ανδρών, πυροβολώντας και σκοτώνοντας με ένα όπλο 22 χιλιοστών επτά άντρες στη Φλόριντα της Αμερικής από το 1989 έως το 1990, ισχυριζόμενη πως την είχαν βιάσει ή αποπειράθηκαν να τη βιάσουν, όταν ήταν ιερόδουλη. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο για τους έξι από τους επτά φόνους. Η εκτέλεσή της έγινε με θανατηφόρο ένεση στις 9 Οκτωβρίου του 2002.

Jeffrey Dahmer

Ο Jeffrey Dahmer ξεκίνησε όπως πολλοί serial killers με βασανιστήρια ζώων. Δεχόταν επίσης σεξουαλική κακοποίηση ως παιδί, που ίσως πυροδότησε την μεταγενέστερη μεταχείριση του στους ομοφυλόφιλους.

Το 1978, ο Dahmer σκότωσε το πρώτο του θύμα, έναν 19χρονο άνδρα ο οποίος έκανε πεζοπορία. Ο Dahmer διατηρούσε διάφορα μέρη του σώματος των θυμάτων του, θεωρώντας τα τρόπαια. Άσκησε επίσης νεκροφιλία με τη λεία του και μερικές φορές ασχολούνταν και με τον κανιβαλισμό.

Όταν οι αστυνομικοί έψαξαν το σπίτι του, βρήκαν 83 φωτογραφίες πτωμάτων σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης, ένα βαρέλι με οξύ που περιείχε τα διεμελισμένα κορμιά τριών αντρών, μια κατάψυξη γεμάτη με τα άκρα των θυμάτων, κουτιά με μουμιοποιημένα χέρια και γεννητικά όργανα και τέσσερα κομμένα κεφάλια στο ψυγείο. Ήταν η συλλογή που απέκτησε ύστερα από τις δολοφονίες 17 νεαρών αντρών. Ό,τι κομμάτι έλειπε απ’ τους άντρες, είτε είχε διαλυθεί στο βαρέλι με το οξύ είτε είχε φαγωθεί από τον ίδιο!

Δεν ήταν τυχαίο που ο Jeffrey Dahmer έγινε ένας από τους διασημότερους κατά συρροήν δολοφόνους της Αμερικής. Τα εγκλήματά του ξεπερνούσαν σε φρίκη ακόμα και τις πιο ευφάνταστες ταινίες τρόμου. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης άνω των 1.000 ετών! Τον Νοέμβριο του 1994, ενώ ήταν φυλακισμένος, ο Dahmer δολοφονήθηκε από έναν συγκρατούμενο του.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ