Δημοτικές εκλογές 2019: Ο Νίκος Μπάμπαλος στο


Ο Νίκος Μπάμπαλος είναι δήμαρχος Νέου Ηρακλείου και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές διεκδικεί την επανεκλογή του. Μιλά στο newsit.gr και τον Νίκο Ευαγγελάτο για το πως μετέτρεψε το δήμο σε κερδοφόρο και μπόρεσε να μειώσει τα δημοτικά τέλη.

Ο δήμος Νέου Ηρακλείου, πλέον, δεν έχει οφειλές προς τρίτους, παρ’ ότι το 2014 τα ταμεία ήταν… άδεια και η ζημία ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ. Ο Νίκος Μπάμπαλος περιγράφει πως μέσα από τον ΗΣΑΠ, τον Προαστιακό ακόμα και την Αττική οδό κατάφερε να γεμίσει τα δημοτικά ταμεία και να δώσει «ανάσα» στους δημότες.

Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, λέει, ο δήμος έχει αποθεματικό. Πως έγινε αυτό; «Για πρώτη φορά πήραμε χρήματα από τον ΗΣΑΠ. 50 χρόνια περνάει το τρένο από το Ηράκλειο, ποτέ καμία δημοτική αρχή δεν είχε διεκδικήσει χρήματα από τον ΗΣΑΠ. Μέσα σε πέντε μήνες πήραμε περίπου 600.000 ευρώ» λέει ο Νίκος Μπάμπαλος.

Αλλά ο ΗΣΑΠ δεν ήταν η μοναδική πηγή εσόδων για το δήμο Νέου Ηρακλείου. Χρήματα στα ταμεία μπήκαν και από τον Προαστικό, που περνά από το Ηράκλειο από το 2004. Πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα με την Αττική Οδό, από την οποία ο δήμος διεκδίκησε 5 εκατ. ευρώ αλλά έγινε προσφυγή στο ΣτΕ. Για να συζητηθούν οι προσφυγές, όμως, έπρεπε η Αττική Οδός να καταβάλει 2 εκατ. ευρώ και ο δήμος διεκδικεί και τα υπόλοιπα. «Προσπαθήσαμε να μη δημιουργήσουμε νέα γενιά οφειλετών» λέει ο δήμαρχος της πόλης, σημειώνοντας πως… οικονομία γίνονται και από τις εκπτώσεις που κερδίζει ο δήμος γιατί πληρώνει άμεσα.

Στο Νέο Ηράκλειο υπάρχουν τέσσερα δημοτικά λεωφορεία, εκ των οποίων τα δυο ολοκαίνουρια και υπεσύγχρονα με τα οποία οι δημότες κινούνται δωρεάν. Πρόσφατα προστέθηκε και η γραμμή που πηγαίνει (δωρεάν) τους φοιτητές του Νέου Ηρακλείου στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Οι φοιτητές, δημότες του Νέου Ηρακλείου, που σπουδάζουν στην επαρχία, κάθε μήνα παίρνουν από το δήμο κι ένα δέμα με λάδι, γάλα, ζυμαρικά και είδη καθαρισμού.

Εκτός από τα δημοτικά τέλη, χάρη στο αποθεματικό του δήμου, υπήρξε η δυνατότητα να μειωθούν και τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ δεν πληρώνουν τίποτα, ενώ εκείνες με εισόδημα από 12.000 έως 16.000 ευρώ δίνουν 35 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, ο Νίκος Μπάμπαλος ανακοίνωσε πως το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα δίνεται βοήθημα 1.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια που αποκτά παιδί.

Δείτε όλη τη συνέντευξη

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ