BREXIT: Απολύσεις μέσω DVD – Η Honda εγκαταλείπει εργοστάσιο με 15.000 εργαζόμενους

Ο ιαπωνικός κολοσσός-κατασκευαστής αυτοκινήτων ανακοίνωσε ότι η τρίμηνη διαβούλευση για το μέλλον της εταιρείας στην Βρετανία – στη σκιά του Brexit – δεν παρήγαγε «βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις», έναντι του σχεδίου να κλείσει το εργοστάσιο το 2021. Και πρόσθεσε, ότι οι συνομιλίες για να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι σε «πακέτα εξόδου» με 3.500 από αυτούς «θα αρχίσουν αμέσως».

Ο εκπρόσωπος της ένωσης εργαζομένων Unite δήλωσε, ότι το συνδικάτο θα μιλήσει στα μέλη του για τα επόμενα βήματα.

Η πρόταση για τη ματαίωση της ετήσιας παραγωγής 160.000 αυτοκινήτων Honda Civic επιβεβαιώθηκε τον Φεβρουάριο.

Ο διευθύνων της Honda στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζέισον Σμιθ, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη με βαριά καρδιά: «Κατανοούμε τον αντίκτυπο που έχει αυτή η απόφαση στους συνεργάτες μας, στους προμηθευτές και στην ευρύτερη κοινότητα», είπε. «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων σταδίων της διαδικασίας διαβούλευσης».

«Η απειλή του Τραμπ» και η «προδοσία»
Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Honda απέρριψε το εναλλακτικό σχέδιο της Unite, το οποίο θα είχε κρατήσει το εργοστάσιο ανοιχτό και θα είχε προστατεύσει περίπου 15.000 υπαλλήλους της Honda στην αλυσίδα παραγωγής.

«Έχουμε αυτό το χτύπημα κάτω από τη μέση, το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από προδοσία του εργατικού δυναμικού, των πελατών και της ευρύτερης αλυσίδας παραγωγής που βασίζεται στην Honda για δουλειά», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η Unite μπορεί μόνο να εξάγει το συμπέρασμα, ότι η Honda παίρνει μια στρατηγική απόφαση να υποχωρήσει από την Ευρώπη για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της στη Βόρεια Αμερική και να αποφύγει την απειλή επιβολής δασμών του προέδρου Τραμπ, ειδικά για τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη.»

Η Honda υποστήριξε στην ανακοίνωσή της, ότι η συγκεκριμένη κίνηση οφείλεται σε παγκόσμιες αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην ανάγκη κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά δεν είχε καμία σχέση με το Brexit.

«Αποκαρδιωτική απόφαση»
Ο Γραμματέας Επιχειρήσεων της Βρετανίας, Γκρεγκ Κλαρκ, δήλωσε ότι είναι «σαφώς απογοητευμένος» από την απόφαση της Honda να κλείσει το εργοστάσιο «παρά τις προσπάθειες πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών καθώς και εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργαζομένων της Honda UK».

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έγραψε στο Twitter: «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι η Honda θα επανεξετάσει αυτή την καταστροφική απόφαση».

Ο περιφερειακός γραμματέας του σωματείου Unite, περιέγραψε τον ψυχρό τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι για το λουκέτο: «Μεταφέρθηκαν σε ένα δωμάτιο και τους έδειξαν ένα DVD που επιβεβαίωσε το κλείσιμο των εγκαταστάσεων. Τότε ενημερώθηκαν οτι, εάν είχαν ερωτήσεις, έπρεπε να τις απευθύνουν στον συνδικαλιστή τους ή στο γραφείο Προσωπικού.

«Οι εργαζόμενοι έμειναν έκπληκτοι από την απόλυτη σκληρότητα της εταιρείας, η οποία επέλεξε να μεταφέρει αυτές τις καταστροφικές ειδήσεις στο πιστό εργατικό δυναμικό της, πρώτα με διαρροές σε μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια μέσα από ένα DVD…»

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here