Προσφυγή του Γαλλικού Πρακτορείου κατά της Monsanto για το φακέλωμα των δημοσιογράφων του

Το Γαλλικό Πρακτορείο AFP προσέφυγε κατά της Monsanto στην Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών CNIL μετά τις αποκαλύψεις για φακέλωμα των δημοσιογράφων του. Το AFP σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «απαράδεκτες τέτοιες πρακτικές».

Με ανακοίνωσή του το Γαλλικό Πρακτορείο (Agence France-Press, AFP) έκανε γνωστό ότι προσέφυγε στην Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL) ύστερα από την αποκάλυψη, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Monsanto (όμιλος Bayer) είχε φακελώσει εκατοντάδες πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τέσσερις δημοσιογράφους του. Το AFP στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «απαράδεκτες τέτοιες πρακτικές».

Επίσης το πρακτορείο ειδήσεων «προσφέρει ανεπιφύλακτα την υποστήριξή του στους δημοσιογράφους του που καθημερινά ασκούν το επάγγελμά τους με αντικειμενικότητα και ακρίβεια», δήλωσε ο Φιλ Τσέτγουιντ, διευθυντής ενημέρωσης του AFP.

Μέσα ενημέρωσης (μεταξύ των οποίων τα Le Monde, France Televisions, Radio France και Le Parisien) ανακοίνωσαν πως προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και/ή στην CNIL μετά την αποκάλυψη την Πέμπτη από το τηλεοπτικό κανάλι France 2 και την εφημερίδα Le Monde πως εκατοντάδες προσωπικότητες (πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι) είχαν φακελωθεί από το γραφείο λόμπινγκ Fleishman Hillard για λογαριασμό της Monsanto, κυρίως βάσει των θέσεών τους για τα ζιζανιοκτόνα και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και του κατά πόσον είναι ευεπηρέαστοι.

Την Παρασκευή, την επομένη των αποκαλύψεων αυτών, η γαλλική δικαιοσύνη άρχισε έρευνα σχετικά με υποψίες για παράνομο φακέλωμα.

Η έρευνα αυτή ακολουθεί προσφυγή που κατατέθηκε από την εφημερίδα Le Monde και έναν από τους δημοσιογράφους της, ο οποίος είναι μεταξύ αυτών που φακελώθηκαν. Αφορά κυρίως την κατηγορία της παράνομης συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων.

Αφού ζήτησε την Κυριακή συγγνώμη, ο γερμανικός όμιλος Bayer, ο οποίος εξαγόρασε το 2018 την Monsanto, δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως αυτού του είδους οι φάκελοι υφίσταντο «πολύ πιθανόν» σε ευρωπαϊκές χώρες άλλες από τη Γαλλία. Τα έγγραφα αυτά χρονολογούνται από το 2016, πριν απ’ αυτή την εξαγορά από την Bayer.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here