Ιστορικό χαμηλό στην ανεργία στη Βρετανία λόγω Brexit

Υποχώρησε το ποσοστό της ανεργία στη Βρετανία λόγω του Brexit και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1970.

Αυτό το παράδοξο συμβαίνει καθώς οι εργοδότες προσέλαβαν υπαλλήλους ενόψει της αρχικής ημερομηνίας του Brexit, αλλά και πριν υπήρχαν ενδείξεις πως η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να επηρεάζει την απασχόληση.

Το ποσοστό της ανεργία υποχώρησε στο 3,8% το πρώτο τρίμηνο, το χαμηλότερο από το τρίμηνο έως τον Ιανουάριο του 1975, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 65.000, που είναι η μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων δύο και πλέον ετών.

Ωστόσο όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε στις 99.000, αρκετά χαμηλότερα από την ενδιάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 135.000, ενώ επιβραδύνθηκε και η αύξηση των μισθών.

«Είναι δυνατόν να δει κανείς τη σκιά του Brexit σε κάποια από αυτά τα στοιχεία», δήλωσε ο Μάικ Τζέικμαν, οικονομολόγος στην PwC. «Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας όταν η ανησυχία για το Brexit ήταν στο αποκορύφωμά της και ίσως αποτέλεσε την αιτία για την οποία οι επιχειρήσεις ήταν περισσότερο απρόθυμες να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς και να διαφημίσουν νέες θέσεις εργασίας». Τα νούμερα αυτά θα μπορούσαν επίσης να είναι μια μικρή εξαίρεση στα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση και τις αποδοχές, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η αγορά εργασίας στη Βρετανία εμφανίζεται ανθεκτική όσο πλησιάζει το Brexit, γεγονός που είναι πολύ θετικό για τα νοικοκυριά, οι δαπάνες των οποίων έδωσαν πνοή σε μια κατά τα άλλα εύθραυστη οικονομία.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here