Βοσνία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα – “Σαρώνε锨τα πάντα η σφοδρή κακοκαιρία

Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες σε ορισμένα τμήματα της Βοσνίας ανάγκασαν τις αρχές να κηρύξουν σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ γειτονικές χώρες βρίσκονται σε ετοιμότητα και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα καθώς οι νεροποντές συνεχίζονται.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για έναν εξάχρονο που εκφράζονται φόβοι ότι πνίγηκε αφού έπεσε σε πλημμυρισμένο ρέμα κοντά στην πόλη Ζέπτσε της κεντρικής Βοσνίας. Η μητέρα του, η οποία προσπάθησε να τον σώσει χωρίς να τα καταφέρει, νοσηλεύεται.

Εκατοντάδες νοικοκυριά στην κεντρική και τη βορειοδυτική Βοσνία πλημμύρισαν όταν μικρότεροι ποταμοί υπερχείλισαν εξαιτίας των βροχοπτώσεων που άρχισαν την Κυριακή. Τοπικοί αξιωματούχοι στη βόρεια πόλη Κότορ Βάρος δήλωσαν ότι περίπου 15 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις απέκλεισαν περιφερειακούς δρόμους, ενώ σε ορισμένες περιοχές προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Ο Ερυθρός Σταυρός παρέχει σετ υγιεινής στον πληγέντα πληθυσμό.

Ωστόσο αξιωματούχοι των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας δήλωσαν πως η κατάσταση είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ό,τι το 2014, όταν τη Βοσνία και τη Σερβία είχαν πλήξει οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις και οι μεγαλύτερες πλημμύρες των τελευταίων 120 ετών προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και αποκλείοντας πόλεις και χωριά.

Ο καιρός αναμένεται να σταθεροποιηθεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες στη Βοσνία και η στάθμη των ποταμών να πέσει.

Στην Κροατία, οι αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα στα σύνορα με τη Βοσνία, όπου η στάθμη του ποτανού Ούνα ανεβαίνει, καθώς και στις κεντρικές περιοχές της χώρας, όπου οκτώ τουρίστες διασώθηκαν από πυροσβέστες στην πλημμυρισμένη πόλη Σλούνι.

Η Σερβία βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας και έχει λάβει προληπτικά μέτρα κατά την πλημυρών που μπορεί να προκαλέσουν οι βροχοπτώσεις, οι οποίες αναμένεται ότι θα συνεχισθούν μέχρι την Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here