Μαδρίτη: Στη Βουλή οι προφυλακισμένοι Καταλανοί αυτονομιστές που εκλέχθηκαν.


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επέτρεψε σε πέντε προφυλακισμένους Καταλανούς αυτονομιστές που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου να παραστούν στις 21 Μαΐου στην εναρκτήρια σύνοδο του κοινοβουλίου στη Μαδρίτη.

Οι πέντε αυτονομιστές δικάζονται από τις 12 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017.

Το δικαστήριο «επιτρέπει την έξοδό τους από τη φυλακή στις 21 Μαΐου για να παραστούν στις συνελεύσεις συγκρότησης σε σώμα της κάτω βουλής και της άνω βουλής του Κοινοβουλίου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του επικαλούμενο την «ανάγκη να μην διακυβευτεί το δικαίωμα της συμμετοχής» στην πολιτική ζωή.

Οι τέσσερις εκλεγμένοι βουλευτές, οι Οριόλ Ζουνκέρας, Ζοζέπ Ρουλ, Ζόρντι Τουρούλ και Ζόρντι Σάντσες, όπως και ο εκλεγμένος γερουσιαστής Ραούλ Ρομέβα, θα μπορέσουν να βγουν από τη φυλακή εκείνη την ημέρα για να συμμετάσχουν στην ορκωμοσία.

Ωστόσο το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι αυτοί θα πρέπει να «επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο σωφρονιστικό κέντρο», μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Το δικαστήριο αντίθετα απορρίπτει «το αίτημα απελευθέρωσης» των πέντε ανδρών που υπέβαλαν οι δικηγόροι τους.Μαδρίτη: «Μαλακώνει» απέναντι στη Βαρκελώνη

Το δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η προφυλάκισή τους «δεν συνεπάγεται προσβολή των δικαιωμάτων τους» της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης και ότι στη δίκη τους που είναι σε εξέλιξη «καμιά ιδεολογία δεν ενοχοποιείται».

Ανάμεσα στους αυτονομιστές αυτούς είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της βορειοανατολικής αυτής περιοχής Οριόλ Ζουνκέρας, βασικός κατηγορούμενος της δίκης, ο οποίος είναι στη φυλακή τους τελευταίους 18 μήνες και σε βάρος του οποίου η εισαγγελία ζήτησε την επιβολή κάθειρξης 25 ετών.

Ο Ζουνκέρας εξελέγη βουλευτής ως ηγέτης του κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) και είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Ο Ραούλ Ρομέβα, πρώην υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλονίας, εξελέγη βουλευτής με το ίδιο κόμμα.

Τρεις ακόμη προφυλακισμένοι αυτονομιστές εξελέγησαν βουλευτές: ο Ζόρντι Σάντσες, ο Ζόρντι Τουρούλ και ο Ζοζέπ Ρουλ, μέλη του άλλου μεγάλου αυτονομιστικού κόμματος, «Μαζί για την Καταλονία» του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος είχε διαφύγει στο Βέλγιο τον Οκτώβριο του 2017, λίγο μετά την αποτυχία της απόπειρας απόσχισης.

Τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα κέρδισαν έδαφος, καταλαμβάνοντας 22 από τις 350 έδρες της κάτω βουλής και μπορεί να έχουν έναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις ενόψει της συγκρότησης μιας πλειοψηφίας, ενώ ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές χωρίς ωστόσο να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ