Γαλλία: Έρευνα για τον ρόλο της Τουρκίας στον φόνο ακτιβιστριών από το Κουρδιστάν


Ανοίγει εκ νέου στη Γαλλία η υπόθεση που αφορά στη δολοφονία τριών ακριβιστριών από το Κουρδιστάν. Την εντολή έδωσε δικαστής.

Δικαστής στη Γαλλία, ο οποίος ασχολείται με υποθέσεις τρομοκρατίας ανέλαβε να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση δολοφονίας το 2013 στο Παρίσι τριών ακτιβιστριών από το Κουρδιστάν μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι οικογενειές τους, οι οποίες ζητούν να ερευνηθεί εις βάθος το ενδεχόμενο εμπλοκής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) στον φόνο τους.

Οι οικογένειες κατάθεσαν τον Μάρτιο του 2018 προσφυγή ζητώντας να επαναληφθούν οι έρευνες για να εντοπιστούν τυχόν εντολείς και συνεργοί στις δολοφονίες.

Ο μοναδικός ύποπτος, ο Τούρκος Ομέρ Γκιουνέι, πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο στο τέλος του 2016 πριν από την έναρξη της δίκης του.

«Είναι ιστορικό, το τέλος της ατιμωρησίας για τις πολιτικές δολοφονίες στη Γαλλία για τις οποίες δίνεται εντολή από το εξωτερικό», δήλωσε η Αντουάν Κοντ δικηγόρος μίας από τις οικογένειες.

Ο Γκιουνέι κατηγορείται ότι σκότωσε στις 9 Ιανουαρίου 2013 με πολλές σφαίρες στο κεφάλι την 54χρονη Σαχίν Τζανσίζ, μία από τους ιδρυτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), τη Φιντάν Ντογάν, 28 ετών, και την 24χρονη Λεϊλά Σαϊλεμέζ στα γραφεία του Κέντρου Ενημέρωσης του Κουρδιστάν στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Στις αρχές του 2017 οι οικογένειες των θυμάτων είχαν ζητήσει να συνεχιστεί η έρευνα για τις δολοφονίες παρουσιάζοντας νέα στοιχεία, τα ποία ενίσχυαν, όπως ισχυρίζονταν, την άποψη ότι η επιχείρηση αυτή «σχεδιάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες» της Τουρκίας.

Η γαλλική έρευνα έφθασε στο συμπέρασμα ότι η MIT ενεπλάκη στην τριπλή δολοφονία. Όμως οι έρευνες δεν επέτρεψαν να αποδειχθεί εάν οι πράκτορες ενήργησαν με την άδεια των προϊσταμένων τους ή εν αγνοία της υπηρεσίας τους, με στόχο να την δυσφημήσουν ή να πλήξουν την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Άγκυρα με το PKK, που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ο Ομέρ Γκιουνέι είχε αρνηθεί την ενοχή του, παρά τα πολυάριθμα στοιχεία εναντίον του: οι κάμερες ασφαλείας τον τράβηξαν να μπαίνει στο κτίριο λίγο πριν από το τριπλό έγκλημα, το DNA ενός από τα θύματα βρέθηκε στο παλτό του, ενώ η τσάντα του είχε ίχνη μπαρουτιού.

Τον Ιανουάριο του 2014 η MIT αρνήθηκε επισήμως κάθε εμπλοκή στις δολοφονίες.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ