Ταξίδι σε επτά αγαπημένα κάστρα της Ελλάδας (pics)


Η χώρα μας είναι γεμάτη κάστρα, πύργους και φρούρια, μετρώντας περισσότερα από 800 στον αριθμό και δίνοντας πολλές επιλογές για εξερεύνηση σε όσους θέλουν να βάλουν μια γεύση από μεσαιωνική ατμόσφαιρα στο ταξίδι τους. Εμείς ξεχωρίσαμε τα επτά αγαπημένα μας και σας τα παρουσιάζουμε.

Κάστρο της Πάτρας
Χτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης κατά το δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα από τον Ιουστινιανό, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 551 για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων. Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και σήμερα, στο λυόμενο θεατράκι 640 θέσεων στον εσωτερικό περίβολο, φιλοξενούνται τα καλοκαίρια πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κάστρο Μονεμβασιάς
Μια από τις πιο αγαπημένες καστροπολιτείες, η Μομενβασιά στον νομό Λακωνίας, αποτελεί ένα μεσαιωνικό φρούριο που συνδέεται μέσω γέφυρας με τη λακωνική ακτή, μαγεύει τους επισκέπτες της 365 μέρες το χρόνο, αφού είναι ένα από τα ομορφότερα φρούρια της Ελλάδας. Χτίστηκε το 583 πάνω σε ένα βράχο, όταν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έψαχναν καταφύγιο από τους Αβάρους και τους Σλάβους κι εκεί θα βρείτε τον Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, έναν λαβύρινθο από πέτρινα δρομάκια και σκαλάκια, την ολάνθιστη, ακατοίκητη Άνω Πόλη και το σπίτι του σημαντικού Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσου.

Καστέλο Ρόδου
Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των ιπποτών ή Καστέλο βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στο ψηλότερο σημείο του κάστρου και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της περιόδου των ιπποτών. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τη Ρόδο και όταν κατέλαβαν το νησί οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν το παλάτι ως φρούριο, μεταξύ άλλων. Από το 1948 ο πρώτος όροφος έχει μετατραπεί σε μουσείο με διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες, είδη λαϊκής τέχνης από την αρχαιότητα και τον μεσαίωνα, όπλα κ.ο.κ. ενώ γενικά το κτίσμα αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης επισκεπτών στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Καστροπολιτεία Μυστρά
Η καστροπολιτεία του Μυστρά παραμένει σχεδόν ερειπωμένη, αλλά το κάστρο αποτελεί ένα από τα δυνατότερα του Μοριά, το οποίο έχτισε με μεράκι ο φράγκος πρίγκηπας Γουλιέλμος Βιλλεαρδουίνος το 1249. Σήμερα αποτελεί το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα που αξίζει να επισκεφτείτε, έξι χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης.

Κάστρο Ναυπάκτου
Η Ναύπακτος φημίζεται για την παραθαλάσσια περιοχή της, για το ορεινό της μέρος, αλλά και για το κάστρο της, που είναι ένα από τα ωραιότερα στην Ευρώπη και από τα πιο καλοδιατηρημένα στη χώρα μας. Έχει χτιστεί στην κορυφή του λόφου στα 200 μέτρα πάνω από την πόλη και οφείλει τη σημερινή του μορφή στους Ενετούς, ενώ η θέα από εκεί είναι πανέμορφη και μπορείτε να δείτε την είσοδο του Κορινθιακού κόλπου.

Κάστρο Κέρκυρας
Πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους, το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας αποτελεί το ανατολικό άκρο της Πόλης. Σήμερα, λειτουργεί ως ανοικτός χώρος μνημειακού χαρακτήρα, ο οποίος στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας, την Βυζαντινή Συλλογή της Κέρκυρας, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, το εργαστήριο έρευνας Ελληνικής μουσικής του Ιονίου πανεπιστημίου και αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων. Στους ελεύθερους χώρους του, μάλιστα, πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις και το καλοκαίρι αποτελεί πραγματικό διαμάντι στο νησί.

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Θεολόγου
Χτίστηκε το 1088 στο σημείο που πιστεύεται τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία ότι ο απόστολος Ιωάννης συνέγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης. Γύρω του χτίστηκε η σημερινή Χώρα της Πάτμου και θυμίζει βυζαντινό κάστρο, ενώ το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ