Κάτοικοι απόμερου νησιού είδαν για πρώτη φορά αεροπλάνα και έφτιαξαν θρησκεία βασισμένη σε αυτά!


Μία θρησκεία στην οποία λατρεύεται το αεροσκάφος ξεκίνησε από μία ομάδα ανθρώπων που είδαν αεροπλάνο για πρώτη φορά να πετάει πάνω από το Βανουάτου, ένα απόμακρο νησί στον Νότιο Ειρηνικό κοντά στην Αυστραλία, στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Καθώς αεροπλάνα μετέφεραν φαγητό και προμήθειες στους ντόπιους του νησιού, η ομάδα άρχισε να πιστεύει ότι το φορτίο θα τους μεταφέρθηκε από τον Μεσσία. Συνεπώς, κάθε φορά που έβλεπαν ένα αεροπλάνο να πετά από πάνω τους αυτοί δημιουργούσαν ένα αντίγραφο του- με την ελπίδα ότι έτσι θα αποκτούσαν περισσότερα αγαθά.

Οι ντόπιοι του νησιού δεν γνώριζαν από πού έρχονταν τα αντικείμενα αυτά· αυτό τους οδήγησε να πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα προέρχονταν από μαγικά μέρη. Η θρησκεία αυτή πρωτοανακαλύφτηκε το 1946 από Αυστραλιανές κυβερνητικές περιπολίες και πλέον υπάρχουν λίγες αλλά διασκορπισμένες θρησκείες «φορτίων» που έχουν μείνει.

Ιδιαίτερα, μία από τις αιρέσεις-λατρείες φορτίου αναφέρεται σαν η κίνηση του John Frum επειδή οι οπαδοί της πιστεύουν ότι ο Frum, ένας προφανώς φανταστικός άνδρας των ενόπλων δυνάμεων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ο Μεσσίας του Θεού.

Ο δόκτωρ Richard Feynman, ένας θεωρητικός φυσικός, περιέγραψε την λατρεία αυτή σε μία εφημερίδα το 1974 και είπε: «Κατά την διάρκεια του πολέμου η λατρεία του φορτίου είδε αεροπλάνα να προσγειώνονται με πολλά αγαθά και αυτοί θέλουν να συμβεί το ίδιο και τώρα. Έτσι αυτοί έχουν προγραμματίσει να μιμούνται πράγματα σαν τον αεροδιάδρομο, να βάζουν φωτιές στις πλευρές του αεροδιαδρόμου, να χτίσουν μία καλύβα που θα είναι κατοικήσιμη για έναν άνδρα με 2 ξύλινα κομμάτια στο κεφάλι του σαν ηχεία και αντικείμενα σαν κεραίες φτιαγμένες από μπαμπού να προεξέχουν! Αυτός θα είναι ο άνδρας που θα τα ελέγχει όλα αυτά και οι ντόπιοι περιμένουν με προσμονή να έρθουν τα αεροπλάνα.

«Κάνουν τα πάντα τέλεια. Η δομή είναι σωστή. Μοιάζει ακριβώς όπως έμοιαζε και πριν. Αλλά δεν λειτουργεί. Τα αεροπλάνα δεν έρχονται. Έτσι λοιπόν, όλα αυτά τα αποκαλώ επιστήμη της λατρείας του φορτίου, επειδή ακολουθούν όλες τις επιταγές και τις μορφές της επιστημονικής έρευνας αλλά χάνουν κάτι το ουσιώδες που είναι το ότι δεν έρχονται εν τέλει τα αεροπλάνα».

Ο Ian Haworth, ένας ειδικός στην ψυχολογία της λατρείας είπε στον Independent:«Υπάρχουν πέντε χαρακτηριστικά που δημιουργούν μία λατρεία. Μία λατρεία είναι μια ομάδα που χρησιμοποιεί επιβεβλημένες τεχνικές συνοχής χρησιμοποιώντας την ψυχολογία και άλλες μορφές».

«Θα έλεγα ότι όλο αυτό δεν ακούγεται σαν λατρεία, αυτό δεν είναι λατρεία στους δικούς μας όρους. Αυτοί απλά έχουν υιοθετήσει ένα σύστημα λατρείας».

Ο Haworth ισχυρίζεται ότι μία ομάδα είναι «περισσότερο μία αίρεση παρά θρησκεία».

Επίσης, πρόσθεσε: «Οι αιρέσεις μπορούν να βρεθούν σε όλες τις θρησκείες. Παρ’ όλα αυτά όμως οι θρησκείες έχουν μία πυραμιδική δομή όπου στην κορυφή βρίσκεται ένα άτομο με εξουσία».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ