120 δόσεις: Τα βήματα για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας – Πότε ανοίγουν οι πλατφόρμες

Μέσα στα επόμενα 24ώρα θα ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τις ρυθμίσεις σε 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία.

Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη βουλή, όλα πλέον εξαρτώνται από τη δημοσίευση του νέου νόμου σε ΦΕΚ, έτσι ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» στις αρμόδιες υπηρεσίες για να βάλουν σε λειτουργία τις ειδικές πλατφόρμες οι οποίες είναι έτοιμες.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα κι εκτός απροόπτου οι ρυθμίσεις για 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία θα ξεκινήσουν από αύριο (17/5) ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα (20/5).

Oι πολίτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στα ταμεία έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι τις 28 Ιουνίου θα είναι ενεργοποιημένη η πλατφόρμα για τα χρέη στην Εφορία.

Οι διαδικασίες για υπαγώγη στις ρυθμίσεις όπως αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και των ταμείων θα είναι εύκολη και οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα.

Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στα ταμεία

 • Μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ο οφειλέτης χρησιμοποιεί τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, για να ενημερωθεί για το ύψος του χρέους του.
 • Στη συνέχεια ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.
 • Κατόπιν θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.
 • Εάν αποδεχθεί τη νέα μειωμένη οφειλή θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του.
 • Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.

120 δόσεις για χρέη στην εφορία

Ο οφειλέτης μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ πρέπει να κάνει τα εξής:

 • Εισέρχεται με τους κωδικούς του taxisnet και επιλέγει ρυθμίσεις οφειλών. Εκεί θα βρίσκει και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.
 • Στη συνέχεια θα ενημερώνεται για το ύψος της οφειλής του και τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται.
 • Με ένα κλικ θα απαντά εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση καθώς και τον αριθμό των προστατευμένων τέκνων.
 • Σε περίπτωση που το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα, το ποσό δηλαδή που μπορεί να πληρώνει το χρόνο. Βάσει αυτού και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε στα 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινά από τις 18 και φθάνει τις 120 θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων .
 • Στη συνέχεια θα ενημερώνεται για τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη μηναία καταβολή .
 • Μόλις ολοκληρωθεί της διαδικασίας θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση της ρύθμισης.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here