“Οσμή” κατασκοπείας στις σχέσεις Κίνας – Καναδά. Τι ζητά η Οτάβα

Εντείνεται η διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Κίνα και Καναδά μετά τη σύλληψη δυο καναδών υπηκόων για κατασκοπεία.

Ο Καναδάς ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» των δύο πολιτών του και σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά τονίζεται πως «καταδικάζει ρητά την αυθαίρετη σύλληψη, όπως είχε καταδικάσει και την αυθαίρετη προσαγωγή τους, στις 10 Δεκεμβρίου 2018”.

«Επαναλαμβάνουμε το αίτημα προς την Κίνα για την άμεση απελευθέρωση» του πρώην διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ και του επιχειρηματία Μάικλ Σπέιβορ», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ του Καναδά

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κόβριγκ κατηγορείται ότι συγκέντρωσε κρατικά απόρρητα, ενώ ο Σπέιβορ, που είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, είναι ύποπτος ότι έκλεψε και διοχέτευσε στο εξωτερικό κρατικά απόρρητα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Και οι δύο είχαν προσαχθεί λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη, στον Καναδά, της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον ζητά την έκδοση της Μενγκ, καθώς την κατηγορεί για συνωμοσία σε διάπραξη απάτης προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Η σύλληψή της οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις του Καναδά με την Κίνα.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here