Μείωση του ΦΠΑ από τη Δευτέρα – Σε ποια προϊόντα θα ισχύσει


Λίγα 24ωρα έμειναν για τη μείωση του ΦΠΑ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 θα ισχύσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα η μείωση αφορά τα εξής:

  • Από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής.
  • Από το 24% στο 13% στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
  • Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Αναλυτικά, ΦΠΑ στον καφέ, τα προϊόντα καφέ, το τσάι και τους χυμούς πάει στο 13% αλλά μόνο για το ράφι. Οσο για τα αναψυκτικά, παραμένουν στο 24% και στο ράφι.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληθωρισμού, καταγράφονται αυξήσεις σε είδη κι υπηρεσίες όπου ο ΦΠΑ μένει ίδιος, άρα οι καταναλωτές δεν θα έχουν ελαφρύνσεις.

Εντυπωσιακές κρίνονται οι αυξήσεις στα φρέσκα λαχανικά (23,6%) και στις πατάτες (35,9%) σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο.

Αυξήσεις σημαντικές σε σχέση με πέρσι, οι οποίες επίσης δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές στο ΦΠΑ, καταγράφονται στα καύσιμα. Αν και οι οδηγοί δεν περιμένουν από την ΕΛΣΤΑΤ να τους επιβεβαιώσει την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών, που ακολουθεί τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, τον Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση 4% σε σχέση με πέρσι. Υπενθυμίζεται, ότι αν και υπήρχαν διαρροές για μειώσεις στους ΕΦΚ των καυσίμων, δεν έγιναν σχετικές εξαγγελίες ούτε για φέτος ούτε για την επόμενη χρονιά.

Αντιθέτως, οι καταναλωτές έχουν να περιμένουν μείωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ πέφτει στο 6%.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ