Ιράκ: Νεκροί 4 διαδηλωτές – Καθαιρέθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας


Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Νατζάφ και ο επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας καθαιρέθηκαν μετά τους θανάτους 4 διαδηλωτών.

Το επαρχιακό συμβούλιο της Νατζάφ καθαίρεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης τον επικεφαλής της αστυνομίας και αντικατέστησε τον διευθυντή της πολιτικής προστασίας μετά τους θανάτους τεσσάρων ανθρώπων που συμμετείχαν σε διαδήλωση εναντίον της διαφθοράς όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια.

Άλλοι δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν όταν πολλοί από τους εκατοντάδες οπαδούς του σιίτη ιεροκήρυκα και πολιτικού Μοκτάντα Σαντρ επιτέθηκαν σε εμπορικά κέντρα που ανήκουν σε πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν πρόσφατα από το κίνημά του διότι τους βαρύνουν υποψίες για διαφορά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ιδιωτικοί φρουροί στα εμπορικά κέντρα άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών προκαλώντας θύματα, κατά τις ίδιες πηγές. Η αστυνομία συνέλαβε αδιευκρίνιστο αριθμό φρουρών που υποπτεύεται ότι άνοιξαν πυρ.

Πηγές προσκείμενες στο επαρχιακό συμβούλιο της Νατζάφ εξήγησαν ότι συγκλήθηκε εκτάκτως χθες για να συζητήσει την κατάσταση. Το συμβούλιο κατέστησε υπεύθυνη την αστυνομία διότι δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών και ιδιοκτησιών, ιδιωτικών και δημόσιων.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές του νότιου Ιράκ, ειδικά στην επαρχία Κερμπάλα.

Ο Σαντρ, αυτοανακηρυγμένος ηγέτης ενός κινήματος με κεντρικό αίτημα την πάταξη της ενδημικής διαφθοράς, προέτρεψε πρόσφατα τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν μπροστά σε εμπορικά κέντρα και σε εταιρείες που ανήκουν σε αξιωματούχους, νυν και πρώην, τους οποίους βαρύνουν υποψίες ότι έκαναν περιουσίες χάρη στη διαφθορά.

Η συμμαχία υπό τον 44χρονο σιίτη ιεροκήρυκα κατέλαβε τις περισσότερες έδρες στη Βουλή του Ιράκ μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ