Αγχολυτικά στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής


Η εγκυμοσύνη είναι για πολλές γυναίκες μια περίοδος αυξημένου άγχους. Οι ερευνητές προειδοποιούν ωστόσο, ότι η λήψη αγχολυτικών φαρμάκων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής.

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι ισχυρά φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά για την αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών της διάθεσης.

Νέα καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι όταν λαμβάνονται στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αυξάνουν το κίνδυνο αποβολής το πρώτο τρίμηνο κατά 11%.

Η λήψη φαρμάκων στην εγκυμοσύνη είναι περίπλοκο θέμα, επισημαίνουν οι ειδικοί. «Οι γιατροί πρέπει να αποφασίσουν αν οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη, επειδή δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Anick Berard, καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sainte-Justine στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί πρέπει να σταθμίσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος της διάθεσης της γυναίκας έναντι πιθανής βλάβης στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, πρόσθεσε.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Berard και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν στοιχεία για περίπου 442.000 Καναδές εγκύους από το 1998 έως το 2015.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 6% των κυήσεων κατέληξαν σε αποβολή. Από τις γυναίκες που απέβαλαν, λίγο πάνω από το 1% έλαβαν βενζοδιαζεπίνες για πρώτη φορά στις αρχές της εγκυμοσύνης.

Η Berard είπε ότι δεν έχει σημασία ποια βενζοδιαζεπίνη έπαιρναν οι γυναίκες, καθώς όλες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Διευκρίνισε πάντως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα ηρεμιστικά προκαλούν αποβολή, αλλά ότι οι δύο καταστάσεις συνδέονται.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να συνυπολογίσουν παράγοντες όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, που μπορεί να συνέβαλαν στον κίνδυνο αποβολής.

Δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο τα συγκεκριμένα φάρμακα συνδέονται με την αποβολή. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι βενζοδιαζεπίνες επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου και αυξάνουν τις πιθανότητες αποβολής.

Εκτός από τις βενζοδιαζεπίνες, αρνητική επίδραση στην εγκυμοσύνη έχουν επίσης το άγχος και η αϋπνία. Γι’ αυτό οι γυναίκες δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τις βενζοδιαζεπίνες, αλλά να συζητούν με τον γιατρό τους για τους κινδύνους και τα οφέλη αυτών των φαρμάκων, καταλήγει η Berard.

Το άγχος επηρεάζει σχεδόν το 15% των γυναικών στην εγκυμοσύνη, ποσοστό διπλάσιο από τον διαβήτη κύησης. Συχνά οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας ή οι μαιευτήρες συνταγογραφούν βενζοδιαζεπίνες αντί να παραπέμπουν τις μέλλουσες μητέρες σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για αξιολόγηση και θεραπεία χωρίς φάρμακα.

Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που υποφέρουν από άγχος και αϋπνίες στην εγκυμοσύνη.

Οι βενζοδιαζεπίνες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους στη γέννηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης JAMA Psychiatry.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ