Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μετοχικό sell-off


Οι επενδυτές έχουν κάνει τοποθετήσεις εν αναμονή μεγάλης πτώσης στις χρηματιστηριακές αγορές τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα δοκιμάζουν το ράλι των παγκόσμιων μετοχών.

Πάνω από το ένα τρίτο των διαχειριστών fund που συμμετείχαν σε έρευνα έχουν λάβει προστασία έναντι μιας ενδεχόμενης πτώσης των μετοχών το επόμενο τρίμηνο του έτους, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Bank of America Merrill Lynch.

Το ποσοστό των επενδυτών που αγοράζουν προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου για το χαρτοφυλάκιό τους άγγιξε το 34%, το υψηλότερο από την παγκόσμια κρίση.

H κατανομή του ενεργητικού σε μετοχές υποχώρησε έξι ποσοστιαίες μονάδες στο 11% overweight, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες να αποτελεί την κύρια ανησυχία των επενδυτών για ενδέκατη φορά τη φετινή χρονιά. Αλλά και πάλι οι ανησυχίες τους είναι αρκετά κάτω από τα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι δύο πλευρές δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα ευρείας κλίμακας διαπραγματεύσεις.

Oι χρηματιστηριακές αγορές πραγματοποίησαν sell-off μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όταν το Πεκίνο αψήφησε τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και ανακοίνωσε σχέδια για την αύξηση των δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου $60 δισ. τη Δευτέρα.

Oι μετοχές αντέδρασαν με πτώση, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων και κρατικά ομόλογα. Ο S&P 500 διολίσθησε 2,4% τη Δευτέρα, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιανουάριο.

«Οι επενδυτές έχουν καλή αντιστάθμιση αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί για κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Μάικλ Χάρτνετ,υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην Bank of America.

Τα στοιχεία από την έρευνα έδειξαν πως οι επενδυτές έχουν διατηρήσει την κατανομή σε ομόλογα στο υψηλό επτά ετών του 34% underweight, ενώ η κατανομή σε ρευστό σκαρφάλωσε σε 33% overweight.

Αλλά και πάλι, τα δύο τρίτα αυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δεν αναμένουν παγκόσμια ύφεση ως το δεύτερο μισό του 2020 ή αργότερα, ενώ οι προσδοκίες για τα παγκόσμια εταιρικά κέρδη ανέκαμψαν σε υψηλό εννιά μηνών.

Το 35% των επενδυτών είχαν θέση long στις αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές, το πιο πολυπληθές trade, ενώ το 16% ήταν short στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η Bank of Αmerica πραγματοποίησε την έρευνα σε 250 διαχειριστές fund, με συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό $687 δισ. από τις 3 ως 9 Μαΐου.

Philip Georgiadis

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ