Το Συμβούλιο της Ευρώπης επανέφερε το δικαίωμα ψήφου στη Ρωσία

Η Ρωσία έχει πάλι δικαίωμα ψήφου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), το οποίο είχε απολέσει μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η απόφαση αυτή για τη Ρωσία έγινε γνωστή από την την ανακοίνωση που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην σύνοδο της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι σήμερα 17 Μαΐου.

Στο κείμενο της απόφασης που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, αναφέρεται ότι όλες οι χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, άρα και η Ρωσία, πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ισότιμη βάση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στην Ρωσία θα δοθεί η δυνατότητα άμεσα να διορίσει την αντιπροσωπεία η οποία θα συμμετάσχει στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ στα τέλη Ιουνίου. Στην ολομέλεια αυτή θα ληφθούν εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις καθώς θα εκλεγεί ο νέος γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως και μερικοί δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Σύμφωνα με το ΑΜΝΑ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σχολιάζοντας την απόφαση που ελήφθη στο Ελσίνκι, έγραψε στο twitter : «Είναι καλό ότι συμφωνήσαμε να παραμείνει η Ρωσία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαίτερα επειδή διατηρεί το δικαίωμα για εκατομμύρια Ρώσους να απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφαση για ίσα δικαιώματα για όλες τις αντιπροσωπείες θα τηρηθεί και διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πηγές: Dpa, DW, TASS

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here