Τι είναι το tech neck και πώς θα το αποφύγεις


Σκέψου πόσες φορές τσεκάρεις το κινητό σου μέσα στην ημέρα. Πρόσθεσε στην εξίσωση τις ώρες που βρίσκεσαι μπροστά στον υπολογιστή και τα λεπτά που περνάς με το tablet σου. Η ζωή μας, τα τελευταία χρόνια, έχει αλλάξει πολύ. Οι smart συσκευές δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά μία καθημερινότητα στα όρια του εθισμού. Αφήνοντας τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει στη ψυχική σου υγεία, σκέψου: μήπως τον τελευταίο καιρό νιώθεις έναν ενοχλητικό πόνο στον σβέρκο σου;

Ο νέος όρος που έχει εμφανιστεί στη ζωή μας ακούει στο όνομα tech neck. Τι ακριβώς είναι αυτό το σύνδρομο; Κάθε φορά που τσεκάρεις το κινητό, το tablet ή σκύβεις για να δεις καλύτερα στον υπολογιστή, το κεφάλι σου παίρνει μία θέση που κουράζει τους μυς στον σβέρκο και στην πλάτη. Η φύση δεν έχει προβλέψει την τόσο συχνή χρήση αυτής της στάσης. Το βάρος του κεφαλιού δεν στηρίζεται σωστά με συνεπές αποτέλεσμα να δημιουργείται μία αθροιστική πίεση που μοιραία οδηγεί σε ενοχλήσεις και πόνους. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν κάποιες λύσεις στο πρόβλημα.

Η πρόληψη
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να προλάβεις αυτήν την ενοχλητική κατάσταση. Η σωστή θέση του σώματος κάνει θαύματα: φρόντισε να βρίσκεσαι σε όρθια στάση, με χαλαρούς τους μυς του λαιμού και το κεφάλι σου στην ίδια ευθεία με τον κορμό. Με πιο απλά λόγια, φρόντισε να μην σκύβεις. Επίσης, όπως είναι γνωστό, οποιαδήποτε υπερβολή κάνει κακό, οπότε ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθειες: βάλε ένα όριο για το πόσες ώρες χρησιμοποιείς smart συσκευές τη μέρα και φρόντισε να το τηρείς ευλαβικά. Τέλος υπάρχουν gadgets, όπως η ειδική θήκη που κρατά όρθιο το tablet, που σε προστατεύουν από το σύνδρομο του tech neck.

Η καταπολέμηση
Τι είναι το tech neck και πώς θα το αποφύγεις
Ακόμα κι αν δεν προλάβεις την εμφάνιση του tech neck, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν μερικές ασκήσεις που χαλαρώνουν τους σφιγμένους μυς στο σβέρκο και την πλάτη του. Η πρώτη λέγεται chin tuck, όπου ενώ βρίσκεσαι σε όρθια θέση κατεβάζεις το πηγούνι προς τα κάτω – καλό είναι μάλιστα να εκτελείς αυτήν την άσκηση για ένα λεπτό κάθε μία ώρα στη δουλειά. Δεύτερο έρχεται το stretching, όπου ακουμπώντας απαλά τις παλάμες στον σβέρκο ανοίγεις τους αγκώνες σου προς τα έξω, με σκοπό να χαλαρώσουν οι μυς στους ώμους και το στέρνο. Τέλος, τα απλά neck stretches κάνουν καλή δουλειά: γύρνα το κεφάλι σου προς αριστερά και προς τα δεξιά σα να θέλεις να κοιτάξεις τις τσέπες σου. Ακούγεται απλό, οι συχνές όμως επαναλήψεις μπορούν να σε γλιτώσουν από το tech neck.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ