Mar-a-Lago: Γιατί… βουλιάζει το “στολίδι” του Τραμπ;


Το παραθεριστικό θέρετρο Mar-a-Lago είχε μειωμένο τζίρο κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια το 2018, παρά την αυξημένη δημοσιότητα από τις συχνές επισκέψεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το παραθεριστικό θέρετρο Mar-a-Lago του Αμερικανού προέδρου μπορεί να έχει πολλές ώρες δωρεάν τηλεοπτικής προβολής όταν το επισκέπτεται ο ίδιος, καθώς το χαρακτηρίζει ως “το Νότιο Λευκό Οίκο,” αλλά η τηλεοπτική αυτή προβολή, δεν φαίνεται να βοηθάει προς την θετική εμπορική προώθησή του, σχολιάζει το “Politico”.Το Mar-a-Lago… πέφτει!

Έτσι, το αναφερόμενο θέρετρο είχε τζίρο μεγαλύτερο των 22 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, αλλά σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα, από τον τζίρο που έκανε το 2017.

Η μείωση αυτή στα έσοδα του Mar-a-Lago αποδίδεται κατά μία διάσταση, στην μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ στα τέλη του 2018, που ανάγκασε τον πρόεδρο Τραμπ σε δύο περιπτώσεις να αναβάλει και τελικά να ακυρώσει αντίστοιχα ταξίδια διακοπών του.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποχρεώνονται από το νόμο να δημοσιοποιούν συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. Τα ετήσια στοιχεία που καταθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος στο Γραφείο Δεοντολογίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ παραθέτουν μία σπάνια εικόνα για την πορεία των προσωπικών οικονομικών του στοιχείων. Mar-a-LagoMar-a-Lago

Από την άλλη μεριά, τα οικονομικά του προέδρου Τραμπ βρίσκονται στο επίκεντρο κλιμάκωσης της πολιτικής έντασης μεταξύ των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και της κυβέρνησης Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει την διάθεση στοιχείων για τις φορολογικές επιστροφές του προέδρου Τραμπ, αλλά και επιχειρήσεων του κατά την τελευταία εξαετία.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η υπόθεση αυτή θα οδηγηθεί στα δικαστήρια.Ο Τραμπ που σπάει τις παραδόσεις

Ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε να ακολουθήσει μία παράδοση δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί πρόεδροι δημοσιοποιούσαν τα οικονομικά τους στοιχεία και τις φορολογικές επιστροφές τους.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί να αποκαλύψει αυτά τα στοιχεία, τόσο κατά τον προεκλογικό αγώνα του 2016, όσο και στην συνέχεια, όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Παρά την αρνητική του στάση στο ζήτημα αυτό, τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι το γραφείο που έχει αναλάβει την διαχείριση της περιουσίας του, έχει βοηθήσει μερικές από τις επιχειρήσεις του.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα των δραστηριοτήτων του, παραμένουν ασαφή

Για παράδειγμα το βιβλίο του προέδρου Τραμπ “Η Τέχνη της Διαπραγμάτευσης” (1987) του προέδρου Τραμπ, είχε έσοδα ενός εκατομμυρίου δολαρίων το 2018, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των πωλήσεών του, από την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας και για το χρονικό διάστημα που την ακολούθησε μέχρι σήμερα.

Τα υπόλοιπα βιβλία που έχει γράψει ο πρόεδρος Τραμπ απέδωσαν κάτι λιγότερο από 200 δολάρια, σύμφωνα με την ίδια αναφορά των οικονομικών του στοιχείων.Οι… αριθμοί για το Mar-a-Lago

Στις επιχειρήσεις του, ενώ ο τζίρος του Mar-a-Lago μειώθηκε, το ξενοδοχείο των επιχειρήσεων Τραμπ στην Ουάσινγκτον, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2016 στο παραδοσιακό κτίριο του παλιού ταχυδρομείου της αμερικανικής πρωτεύουσας, είχε έσοδα 40,8 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, καταγράφοντας μία μικρή αύξηση τζίρου σε σύγκριση με το 2017.

Το ξενοδοχείο αυτό έχει εξελιχθεί σε ένα κεντρικό σημείο συνάντησης μεταξύ των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης κι άλλων ανθρώπων που διατηρούν επαφές με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ομάδες πολιτικής δράσης κι οργανώσεις έχουν υποστηρίξει ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί την προεδρική του ιδιότητα για να προωθήσει το ξενοδοχείο, με στόχο τον πλουτισμό της οικογένειας του.

Προς την ίδια κατεύθυνση, Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου, οργανώσεις που ασκούν κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και γενικοί εισαγγελείς αμερικανικών πολιτειών έχουν υποβάλει αρκετές μηνύσεις σε βάρος του, καταγγέλλοντας ότι ο ίδιος ως πρόεδρος των ΗΠΑ παραβιάζει την σχετική διάταξη του Συνάγματος των ΗΠΑ (Emoluments Clause) επιδιώκοντας να έχει κέρδη από την διαμονή αρκετών ξένων ηγετών στο ξενοδοχείο.

Ο συνολικός τζίρος των 15 λεσχών γκολφ που έχει ο πρόεδρος Τραμπ αυξήθηκε κατά 1,4% το 2018, σε σύγκριση με το 2017.

Συνολικά, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε περιουσιακά στοιχεία οικονομικής αξίας τουλάχιστον 1, 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εισοδήματα τουλάχιστον 434 εκατομμυρίων δολαρίων για το ημερολογιακό έτος 2018.

Ο ίδιος ανέφερε επενδύσεις τουλάχιστον 315 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και ένα ενυπόθηκο δάνειο, τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία κατοικία στο Παλμ Μπιτς που αγόρασαν οι μεγαλύτεροι γιοί του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ, ενώ η κατοικία αυτή ενοικιάζεται σύμφωνα με την εφημερίδα “The Palm Beach Daily News.”Τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου…

Ζήτημα σχετικό με τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου Τραμπ και την πραγματική τους οικονομική αξία, προέκυψε κι από την κατάθεση του πρώην προσωπικού δικηγόρου του και μεσάζοντα του Μάικλ Κόεν στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην κατάθεσή του αυτή, ο Κόεν παρέδωσε αντίγραφα των φορολογικών του εγγράφων, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο εστάλησαν στην Deutsche Bank to 2014, με σκοπό την χορήγηση δανείου. Ο Κόεν δήλωσε προς το Κογκρέσο ότι ο Τραμπ θα “φούσκωνε” την οικονομική αξία των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να εξασφαλίσει δάνεια ή να είναι σίγουρος ότι θα συμπεριληφθεί στην λίστα του περιοδικού “Forbes” με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Από την άλλη μεριά, ο ίδιος θα μπορούσε να “ξεφουσκώσει” την οικονομική αξία των περιουσιακών του στοιχείων, ώστε να μειώσει την φορολογία του, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Κόεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο έρευνας της εφημερίδας “The New York Times” η οποία αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Την περίοδο εκείνη, ο Τραμπ γίνονταν ουσιαστικά γνωστός επιδεικνύοντας τον πλούτο του, αλλά και την επιχειρηματικότητα του.

Από την άλλη μεριά, το κείμενο των 88 σελίδων που κατέθεσε χθες εθελοντικά ο Τραμπ, αλλά κι άλλες οικονομικές αναφορές των προηγούμενων ετών, δεν αποκαλύπτουν μία ξεκάθαρη εικόνα για την πραγματική οικονομική αξία των περιουσιακών του στοιχείων.

Φωτογραφίες Αρχείου: Reuters

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ