Euroleague – Μπερτομέου: “Δεν θα επέμβουμε στο ελληνικό μπάσκετ, δεν κινδυνεύει η θέση του Ολυμπιακού”


Η Euroleague δεν πρόκειται να ασχοληθεί με όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ, όπως ξεκαθάρισε ο Τζόρντι Μπερτομέου.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου ξεκαθάρισε ότι η Euroleague δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ.

«Δεν επεμβαίνουμε ούτε θέλουμε να έχουμε κάποια επίδραση στις εγχώριες λίγκες. Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι εσωτερικές υποθέσεις τους. Όπως ακριβώς δεν ασχοληθήκαμε με τα όσα έγιναν στον τελικό της Αδριατικής λίγκας μεταξύ Ερυθρού Αστέρα και Μπουντούτσνοστ. Δεν έχουμε αλλά ούτε θέλουμε να αποκτήσουμε κάποιας μορφής έλεγχο. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ομάδες με πολύ καλή φήμη στην Ευρώπη και όσα συμβαίνουν στη μεταξύ τους διαμάχη είναι δύσκολο και να τα καταλάβουμε», ανέφερε αρχικά ο CEO της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όσον αφορά τον κανονισμό που δεν επιτρέπει σε μία ομάδα να αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα, αν δεν συμμετέχει στην εγχώρια λίγκα της, ο κ. Μπερτομέου υπογράμμισε:

«Ο κανονισμός αυτός δεν αποτελεί κριτήριο αλλά ένα μέτρο για να συγκρίνουμε την ανταγωνιστικότητα των ομάδων μας. Η άδεια του Ολυμπιακού για συμμετοχή στην Ευρωλίγκα δεν είναι σε κίνδυνο όσο είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του με τη δική μας διοργάνωση. Δεν θα επέμβουμε επίσης στην πρόθεση του να παίξει στην Αδριατική λίγκα. Είναι ξεκάθαρα εσωτερική υπόθεση της ΑΒΑ».Τα υπόλοιπα θέματα που σχολίασε ο Τζόρντι Μπερτομέου, σύμφωνα με τους απεσταλμένους της Nova

Για την «κλειστή» Ευρωλίγκα και τις wild card: «Δεν είμαστε κλειστή λίγκα. Οποιος θέλει παίζει στην Ευρωλίγκα αλλά μέσω της άλλης μας διοργάνωσης του Eurocup. Τις wild card τις δίνουμε με μια συγκεκριμένη λογική, με βάση τι είναι πιο συμβατό με την πολιτική μας και με το ποιες χώρες και ομάδες προσαρμόζονται στα όσα ζητάμε για να συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα. Μας κατηγορούν ότι έχουμε αρνητική επίδραση τις τοπικές λίγκες. Τις τελευταίες εβδομάδες συναντήθηκα με τους περισσότερους προέδρους των λιγκών σε διάφορες χώρες. Όλοι μου είπαν ότι τα πρωταθλήματα τους πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Άρα πως έχουμε αρνητική επίδραση στις τοπικές λίγκες όταν κατά δήλωση τους όλα είναι εντάξει; Από του χρόνου εξετάζουμε το ενδεχόμενο να παίρνουν εισιτήριο για την Ευρωλίγκα οι δύο πρώτοι του Eurocup και αυτό μάλλον θα εφαρμοστεί από την επόμενη σεζόν».

Για την πιθανότητα νέας αύξησης του αριθμού των ομάδων: «Η ποιότητα και ο ανταγωνισμός είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας μας. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε την ποσότητα και την ανάγκη για περισσότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια σε βάρος της ποιότητας. Επίσης εάν αυξήσουμε τον αριθμό των ομάδων τότε θα είναι πρακτικά αδύνατον να παίζουν στα εγχώρια πρωταθλήματα κάτι στο οποίο είμαι κατηγορηματικά αντίθετος. Θέλουμε να εστιαστούμε σε χώρες που μπορούν να ενισχύσουν την αγοραστική μας δύναμη. Η Βιλερμπάν που θα μπει τη νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα και η Μπάγερν θα έχουν το δικαίωμα ενός μικρού συμβολαίου. Όπως ακριβώς έγινε παλαιότερα με την Αρμάνι. Αν πάνε καλά σε μια δοκιμαστική διετή περίοδο τότε θα τους δώσουμε κλειστό δεκαετές συμβόλαιο».

Για τη διαμάχη με τη FIBA: «Δεν έχω μιλήσει με τον νέο γενικό γραμματέα Ανδρέα Ζαγκλή. Στην ουσία δεν έχουμε κάνει κάποια πρόοδο. Όταν η FIBA θέλει να μιλήσουμε θα είμαστε εκεί. Εκείνη όμως πρέπει να βρει μια λύση. Δεν είναι δικό μας θέμα το καλεντάρι αλλά δικό της. Δεν ξέρουμε με ποια βοήθεια θα τα καταφέρουν στο καλεντάρι αλλά για μας το θέμα είναι ένα: Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν όλοι οι παίκτες είναι διαθέσιμοι για όλες ανεξαιρέτως τις αγωνιστικές υποχρεώσεις».

Για τη συνεργασία με την Turkish Airlines που λήγει φέτος το καλοκαίρι: «Εχουμε κοινή επιθυμία να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Έχουμε καλές προσωπικές σχέσεις και καλή χημεία. Θα συζητήσουμε αλλά υπάρχει η καλή διάθεση πέρα από την επιθυμία, τα συμβόλαια και τους όρους συνεργασίας μας».

Για την παρουσία Φενέρ, Ρεάλ. ΤΣΣΚΑ σε συνεχόμενα φάιναλ φορ: «Δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός. Οι καλύτερες ομάδες είναι εδώ όπως ήταν και στα προηγούμενα φάιναλ φορ. Δεν είναι θέμα τύχης ή κλήρωσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο μέσος όρος του μπάτζετ που παίζουν στα φάιναλ φορ αυξήθηκε από 12 σε 24 εκατομμύρια. Για τις ομάδες υπάρχουν κύκλοι. Παλαιότερα τα περισσότερα χρήματα τα επένδυε η Μακάμπι και ο Παναθηναϊκός. Αυτό είχα απαντήσει και το 2008 στην Μαδρίτη όταν με ρωτούσαν γιατί οι δύο αυτές ομάδες πάνε συνεχώς στα φάιναλ φορ».

Για τα οικονομικά των ομάδων και το financial fair play: «Δουλεύουμε συνεχώς σε συνεργασία με την UEFA. Στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα πρόσφατα με τις ποινές σε Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ και τον έλεγχο στον Παναθηναϊκό ότι οι ομάδες δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Ξέρουμε τα οικονομικά τους αφού ελέγχουμε σε σταθερή βάση τους λογαριασμούς και τα συμβόλαια των παικτών. Το πρώτο που θέλουμε είναι οι ομάδες μας να είναι ικανές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Εμείς προσπαθούμε να τις βοηθάμε να αποκτήσουν έσοδα γιατί δεν μας αρέσει το μοντέλο όπου ένας πρόεδρος-ιδιοκτήτης βάζει από την τσέπη του χρήματα για να συντηρεί την ομάδα του. Εχουμε φτιάξει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων να δουλεύει σε αυτά τα θέματα και να βοηθάει τις ομάδες».

Για τη διαφορά στη φορολόγηση των ομάδων της Ευρωλίγκα ανά κράτος: «Ξέρουμε πολύ καλά τους κανονισμούς και τους νόμους των χωρών. Είναι μειονέκτημα ότι λειτουργούμε με πολλούς νόμους σε πολλές χώρες και όχι με ένα ενιαίο. Ζούμε με αυτό που υπάρχει. Το έχουμε συζητήσει και με τις ομάδες το θέμα της φορολόγησης και οι ιδιοκτήτες τους το ξέρουν πολύ καλά. Με εξαίρεση την Τουρκία και τη Ρωσία σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν ομάδες της Ευρωλίγκα η φορολόγηση είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα. Δεν είναι λοιπόν το πρόβλημα η φορολόγηση. Αλλού είναι τα θέματα. Για παράδειγμα η Μακάμπι και η Μπάγερν έχουν άλλες τιμές εισιτηρίων σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Επίσης το θέμα των χορηγιών και της διαφήμισης λειτουργεί πολύ διαφορετικά στην Τουρκία και τη Ρωσία. Κάπως έτσι το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο. Αυτό που χάνουν κάποιες ομάδες από την υψηλή φορολόγηση στις χώρες τους μπορούν να το κερδίσουν με άλλους τρόπους (εισιτήρια, χορηγείες κλπ.). Δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα έσοδα. Η τεράστια διαφορά είναι πόσο πληρώνουν από την τσέπη τους οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Τα καλύτερα παραδείγματα είναι η Ζάλγκιρις, η Μπάγερν και η Μακάμπι που είναι ομάδες που επιβιώνουν και κερδίζουν χρήματα χωρίς να έχουν την ανάγκη ενός πλούσιου ιδιοκτήτη. Αλλά η Μπάγερν έχει εμπορικό τμήμα με 20 άτομα, η Ζάλγκιρις με άλλα τόσα και η Μακάμπι με 30 στελέχη».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ