Ανάπτυξη φονικού λέιζερ υψηλής ενέργειας για τον US Army… Το μέλλον είναι εδώ


Στις 15 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική Dynetics, συνεργαζόμενη με τις Lockheed Martin, Rolls Royce και MZA Associates, υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή και τη διεξαγωγή δοκιμών ενός οπλικού συστήματος λέιζερ (υψηλής ενέργειας), ισχύος 100 κιλοβάτ, το οποίο θα φέρεται σε όχημα FMTV.

Το πρόγραμμα HEL-TVD (High Energy Laser Tactical Vehicle Demonstrator) υλοποιείται υπό την αιγίδα της Διοίκησης Πυραυλικής Άμυνας και Διαστήματος του Αμερικανικού Στρατού (U.S. Army Space and Missile Defense Command/Army Forces Strategic Command), ενώ η ομάδα και το σύστημα της Dyneticw επιλέχθηκαν μεταξύ πέντε ανταγωνιστικών προτάσεων, μία από τις οποίες ανήκε στην Raytheon.

Έχοντας το ρόλο του κύριου ανάδοχου του προγράμματος, η Dynetics θα αναλάβει, την ενσωμάτωση όλων των υποσυστημάτων, την τελική συναρμολόγηση και τις δοκιμές του συστήματος.

Η Lockheed Martin με τη σειρά της έχει την ευθύνη της παροχής του συστήματος λέιζερ, μαζί με τις υπομονάδες τροφοδοσίας του σε ηλεκτρική ενέργεια, ψύξης και διασύνδεσής του με τα άλλα υποσυστήματα και η Rolls Royce LybertyWorks θα παράσχει το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας του HEL-TVD.

Οι δοκιμές του συστήματος θα ξεκινήσουν στο πεδίο δοκιμών του White Sands στο Νέο Μεξικό, εντός του 2022, κάτι που αναφέρεται στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

Η επιτυχής ολοκλήρωσή τους θα σηματοδοτήσει την αρχή της περιόδου μαζικής ανάπτυξης και κατασκευής τέτοιων όπλων, τα οποία όπως είναι εύκολα αντιληπτό θα μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε πλατφόρμα (επίγεια, θαλάσσια ή εναέρια)…

Σταδιακά δε, μέσα από την εξέλιξη της σχετικής τεχνολογίας, φονικά συστήματα λέιζερ υψηλής ενέργειας, θα καταστούν διαθέσιμα και σε μαχητικά αεροσκάφη… Βέβαια αυτή η εξέλιξη ΔΕΝ θα τερματίσει την ύπαρξη των πυραυλικών συστημάτων, καθώς τα όπλα λέιζερ απαιτούν γραμμή σκόπευσης (line of sight) με τον στόχο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ