Το κρυφό όπλο της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ


Η Κίνα δεν εισάγει αρκετά προϊόντα από τις ΗΠΑ ώστε να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στους δασμούς του Trump.

Όταν ο Πρόεδρος Donald Trump αύξησε ξαφνικά τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα δήλωσε ότι θα απαντήσει με «τα απαραίτητα αντίμετρα».

Στη συνέχεια, όμως, ανακοίνωσε μια αύξηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας μόλις 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα απλά δεν εισάγει αρκετά από τις ΗΠΑ για να απαντήσει με τον ίδιο όγκο δασμών, και κάπως έτσι εξηγείται η διαφορά των 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αντίποινα της.

Ωστόσο, η Κίνα έχει έναν άλλον άσσο στο μανίκι της: Να αφήσει την αξία του γιουάν να πέσει.

Η επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας, σε συνδυασμό με τις συνέπειες από τους αυξημένους εξαγωγικούς δασμούς θα πιέσουν προς τα κάτω το επίσημο νόμισμα της χώρας, το ρενμίνμπι (το οποίο επίσης αναφέρεται ως γουάν). Η κεντρική κυβέρνηση έχει την τάση να στηρίζει το ρενμίνμπι τα τελευταία χρόνια για να τροφοδοτήσει τη μετάβαση της Κίνας σε μια οικονομία που θα εδράζεται στην κατανάλωση.

Ωστόσο, ο Chen Long, οικονομολόγος με ειδίκευση στην Κίνα στην εταιρεία συμβούλων Gavekal Dragonomics, υποστηρίζει ότι είναι πλέον προς το συμφέρον του Πεκίνου να αφήσει το ρενμίνμπι να πέσει.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία του ρενμίνμπι είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του Πεκίνου στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Chen σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Ο Chen υποστηρίζει ότι ένα ασθενέστερο γουάν θα υποστήριζε τους εξαγωγείς της Κίνας. Ενώ οι εισαγωγείς της Κίνας θα επηρεάζονταν αρνητικά, τα οφέλη υπερτερούν του κόστους επειδή η Κίνα είναι εξαγωγέας. Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι ένα υποτιμημένο ρενμίνμπι θα μπορούσε να κλονίσει τις παγκόσμιες αγορές και, συνεπώς, να πιέσει τον Trump να αλλάξει προσανατολισμό.

«Εάν το Πεκίνο δεν αποτρέψει την υποτίμηση του ρενμίνμπι κατά 3%-5%, οι ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία εξάγει αποπληθωρισμό στον υπόλοιπο κόσμο θα ενταθούν και οι παγκόσμιες αγορές – και ιδιαίτερα η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ – πιθανότατα θα τρομάξουν», γράφει ο Chen, υποστηρίζοντας ότι «μια απότομη διόρθωση» στις αμερικανικές αγορές θα μπορούσε να πείσει τον Trump ότι μια ταχεία επίτευξη συμφωνίας είναι προς το πολιτικό συμφέρον του.

Από το σύνολο των πιθανών μέσων που διαθέτει η Κίνα για να ασκήσει πίεση προς τις ΗΠΑ, το να επιτρέψει στο ρενμίνμπι να υποτιμηθεί είναι σχεδόν σίγουρα το ευκολότερο ως προς την εφαρμογή του. Το μόνο που έχει να κάνει το Πεκίνο είναι να κάτσει και να περιμένει.

Του Eamon Barrett

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ