Ευρώπη: Brexit, Fixit, ή …fix it;

Η διακωμώδηση του Brexit έχει γίνει κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας για το μεγαλύτερο κόμμα της Φινλανδίας.

Καθώς οι Φιλανδοί Σοσιαλδημοκράτες προετοιμάζονται για τις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Μαΐου, το κόμμα έχει γεμίσει με αφίσες γραμμένες στα αγγλικά ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες προωθούν την ιδέα ότι η επιλογή της εξόδου από την ΕΕ που έκανε η Βρετανία είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

“We don’t Brexit. We fix it”, αναφέρει το (αμετάφραστο) σύνθημα.

Ίσως κάπως ειρωνικά, το κόμμα έχει καταλήξει σε μια διατύπωση που συμβαίνει να είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται από τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της χώρας κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Στοχεύοντας μια φινλανδική έξοδο από το ευρώ, η λαϊκιστική παράταξη είχε ασκήσει πίεση για ένα «Fixit».

Στο απόγειο της κρίσης χρέους της Ευρώπης, το Fixit ήταν ένα από τα πολλά εθνικά σήματα που χρησιμοποιούνταν για να δημιουργήσουν προσδοκίες για μια έξοδο από την ΕΕ. Άλλοι περιελάμβαναν τη Grexit για την Ελλάδα και την Quitaly για την Ιταλία. Στην Αυστρία, ήταν η Outstria.

Η Iida Vallin, εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών της Φινλανδίας, δήλωσε ότι το σύνθημα του κόμματος επελέγη συνειδητά.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και συμφωνία» στην ΕΕ, είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Εργαζόμαστε μαζί για να οικοδομήσουμε μια καλύτερη ΕΕ, δεν θέλουμε να την διαλύσουμε”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here