Αυστρία: «Κουρτς, παραιτήσου» λέει ο προηγούμενος καγκελάριος


Να υποβάλει την παραίτησή του συνιστά στον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς ο προκάτοχός του πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν. Έτοιμο να αποσύρει όλους τους υπουργούς του από την κυβέρνηση είναι το FPO.

Να παραιτηθεί από το αξίωμα του, έπειτα από το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς του παραιτηθέντα το Σάββατο αντικαγκελάριου Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε, συνιστά στον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο προκάτοχός του, πρώην καγκελάριος και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, σε σημερινή συνέντευξη του.

Ο Κρίστιαν Κερν, ο οποίος διετέλεσε Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος ανάμεσα στον Μάιο 2016 και τον Δεκέμβριο 2017, υπήρξε ο κύριος αντίπαλος του Σεμπάστιαν Κουρτς στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017, τις οποίες τελικά κέρδισαν ο νυν καγκελάριος και το κόμμα του.

«Θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα μου (σ.σ. την δική του παραίτηση μετά την εκλογική ήττα του) και να ανοίξει τον δρόμο για μία νέα αρχή», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Κερν, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2018 είχε ανακοινώσει την πλήρη αποχώρησή του από την πολιτική και την παραίτησή του από όλα τα κομματικά αξιώματα.

Στη συνέντευξή του, ο πρώην καγκελάριος και πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών επισημαίνει ότι τώρα, είναι η πρώτη φορά μετά το 1979 που (σ.σ. στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα ΝΕΟΣ και οι Πράσινοι θα είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν πλειοψηφία στην αυστριακή Βουλή.

Ο Κρίστιαν Κερν υπονοεί προφανώς ότι στις εκλογές του 1979 ήταν η τελευταία φορά που ο «ιστορικός» καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του – τότε – Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, συγκέντρωνε απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50% και σχημάτιζε την επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνησή του. Μετά τις εκλογές του 1983, στις οποίες οι Σοσιαλιστές του δεν πέτυχαν την απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50%, αναγκάστηκαν να σχηματίζουν κυβερνήσεις συνασπισμού.

Ο 53χρονος πρώην καγκελάριος, ασκώντας έντονη κριτική, κατηγορεί το Λαϊκό Κόμμα ότι με τον συνασπισμό του με το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων του παραιτηθέντα αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, «άνοιξε πόρτες και πύλες σε ακροδεξιούς και υπόπτους τύπους» και κάτι τέτοιο, σε κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα, θα είχε αποτύχει ήδη έπειτα από τρεις μήνες.

«Ο δεξιός λαϊκισμός είναι ανίκανος, όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αποτελειώνεται τις περισσότερες φορές από μόνος του. Δυστυχώς αυτό προξενεί πάντα ζημίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.Η θητεία Κερν

Ο Κρίστιαν Κερν υπήρξε ο 13ος καγκελάριος στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και ήταν ο ένατος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών μετά το 1945, έχοντας διαδεχθεί τον Μάιο του 2016 στα δύο αυτά αξιώματα τον παραιτηθέντα τότε αιφνιδίως Βέρνερ Φάιμαν.

Πριν από την ανάληψη των δύο αξιωμάτων, ο Κρίστιαν Κερν διατελούσε επί σειράν ετών γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Αυστριακών Σιδηροδρόμων, τους οποίους είχε οδηγήσει με επιτυχία σε μία εντυπωσιακή εξέλιξη, ενώ από το 1997 έως το 2010 κατείχε διευθυντική θέση στον Όμιλο των αυστριακών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού.

Με εξαίρεση την περίοδο 2000-2006 –που την διακυβέρνηση της Αυστρίας είχε ο πρώτος συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων–, το Σοσιαλδημοκρατικό (πρώην Σοσιαλιστικό) Κόμμα Αυστρίας κυβερνούσε μεταξύ 1970 και 1983 αυτοδύναμα με τον ιστορικό καγκελάριο Μπρούνο Κράισκι και στη συνέχεια ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν την πρώτη θέση στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2017 και πέρασαν στην αντιπολίτευση μετά τον σχηματισμό, στις 18 Δεκεμβρίου 2017, της κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο, πρώτο πλέον, Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιιαν Κουρτς και το (τρίτο σε δύναμη) ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.Αποσύρει όλους τους υπουργούς του το FPO

Το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) της Αυστρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να αποσύρει όλους τους υπουργούς του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος κατέρρευσε εξαιτίας του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο επικεφαλής του Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, γεγονός που τον ανάγκασε να παραιτηθεί από τη θέση του αντικαγκελάριου.

«Ως υπουργοί θα παραδώσουμε τα χαρτοφυλάκιά μας, αν αποπεμφθεί από τη θέση του ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ», δήλωσε ο Νόρμπερτ Χόφερ υπουργός Μεταφορών και νέος μεταβατικός επικεφαλής πρόεδρος του ακροδεξιού FPO.

Ο συντηρητικός Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 12:3ο (τοπική ώρα, 13:30 ώρα Ελλάδας) την αποπομπή του Κικλ, αφού το Σάββατο ανακοίνωσε τον τερματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού με το FPO και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Τώρα ο Κουρτς επιθυμεί να αποπέμψει τον Κικλ από την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα κυβερνά την Αυστρία ως τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Όπως δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ στον κρατικό σταθμό ORF ο υπουργός Πολιτισμού και στενός συνεργάτης του Κουρτς Γκέρνοτ Μπλούμελ, ο Κικλ δεν μπορεί να επιβλέψει την έρευνα για το σκάνδαλο διαφοράς στο οποίο εμπλέκεται ένα μέλος του κόμματός του.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ