To φιλί μπορεί να μεταδώσει τη στοματοφαρυγγική γονόρροια


Το βαθύ φιλί (γνωστό και ως γαλλικό ή γλωσσόφιλο) μπορεί να είναι αιτία μετάδοσης της στοματοφαρυγγικής γονόρροιας (λέγεται και βλεννόρροια), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sexually Transmitted Infections.

Η μελέτη -η πρώτη του είδους της- παρέχει στοιχεία ότι το φιλί μπορεί να είναι μια σημαντική οδός μετάδοσης και εάν επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες, θα άνοιγαν προληπτικές επιλογές όπως τα αντιβακτηριακά στοματικά διαλύματα.

Η γονόρροια είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την σεξουαλική επαφή. Παρά το ότι λέγεται ότι μπορεί να μεταδοθεί μόνο μέσω την ερωτική επαφή, νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με το “βαθύ” φιλί.

Η γονόρροια μπορεί να αναπτυχθεί στο ορθό, στο λαιμό ή στα μάτια και γίνεται όλο και πιο δύσκολη στη θεραπεία της διότι ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο μέσω της χρήσης προφυλακτικών, αλλά τα ευρήματα από μια ομάδα ερευνητών από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας δείχνουν ότι αυτή η συμβουλή ίσως είναι ανεπαρκής.

Για να αναλυθεί εάν η γονόρροια του λαιμού μπορεί να «περάσει» μέσα από τα φιλιά, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 3.091 άνδρες – ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους – για την περίοδο 2016-2017.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Eric Chow, από το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης, είπε ότι ζητήθηκε από άνδρες να δηλώσουν κατά πόσο το τελευταίο τρίμηνο είχαν ανταλλάξει μόνο φιλιά ή είχαν κάνει μόνο σεξ (και στοματικό) ή είχαν κάνει και τα δύο με άλλους άνδρες.

Πάνω από 11.000 άνδρες κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια σύντομη έρευνα σχετικά με τις σεξουαλικές τους πρακτικές με άνδρες συντρόφους τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι πρακτικές κατηγοριοποιήθηκαν ως φιλιά χωρίς σεξ, σεξ χωρίς φιλιά και φιλιά μαζί με σεξ. Από αυτούς 3.091 άνδρες συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση.

Το ποσοστό αυτών με γονόρροια στο λαιμό ήταν 6,2%. Τα στοιχεία για την ορθοπρωκτική (anorectal) και την ουρηθρική γονόρροια ήταν κάτω από 6% και σχεδόν 3%, αντίστοιχα.

Τα σκέτα φιλιά και το φιλιά μαζί με σεξ σχετίζονταν με τη στοματοφαρυγγική γονόρροια. Το σεξ χωρίς φιλιά δεν σχετίστηκε.

Οι πιθανότητες για γονόρροια του λαιμού ήταν 46% υψηλότερες μεταξύ των ανδρών που είχαν τέσσερις ή περισσότερους παρτενέρ μόνο για φιλιά και 81% υψηλότερες μεταξύ των ανδρών που είχαν τέσσερις ή περισσότερους παρτενέρ για φιλιά μαζί με σεξ. Η σύγκριση έγινε με αυτούς που είχαν μόνο έναν παρτενέρ της κατηγορίας τους.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, και ως τέτοια, δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία.

Η μετάδοση της γονόρροιας του λαιμού έχει υποτιμηθεί και παραμεληθεί, είπαν οι ερευνητές: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το φιλί, με ή χωρίς σεξ, μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για στοματοφαρυγγική (oropharyngeal) γονόρροια».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ