Έρευνα δείχνει ότι το επίπεδο της μοναξιάς σου εξαρτάται από το πόσο ηθική είσαι


Αυτό είναι κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί

Για σκέψου ένα λεπτό… Πόσους φίλους πραγματικούς έχεις; Και όταν λέμε φίλους εννοούμε ανθρώπους, σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Robin Dunbar, που θα ήθελες να προσκαλέσεις σε ένα προσωπικό γεγονός όπως έναν γάμο. Αν δυσκολευτείς να “μαζέψεις” κόσμο για τα γενέθλιά σου, μην ανησυχήσεις. Θα πρέπει, ωστόσο να σκεφτείς αν αυτό έχει σχέση με την… ηθική σου.

Ας δούμε όμως πώς εξηγείται αυτό.

Θεωρείς τον εαυτό σoυ ένα άτομο με υψηλές ηθικές αξίες; Εάν η απάντησή σου είναι ναι, είναι πιο πιθανό να μην είσαι κοινωνικά δημοφιλής. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αποκάλυψαν ότι οι ηθικά επικεντρωμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν λιγότερο χιούμορ. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άλλοι δεν τους συμπαθούν τόσο πολύ.

Oι ερευνητές διεξήγαγαν 4 πειράματα για να αποδείξουν τη θέση τους. Κατά τη διάρκεια των πρώτων βημάτων ανακάλυψαν ότι οι ενάρετοι άνθρωποι δεν εκτιμούν ούτε κάνουν αστεία που θα παραβίαζαν τις αξίες τους. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι άνθρωποι θα αμφιβάλλουν για την ηθική τους, εάν τύχει να γελάσουν με ακατάλληλο χιούμορ. Και αυτό αποδεικνύει ότι η ηθική τους καταπνίγει την αίσθηση του χιούμορ.

Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, το να έχουμε αίσθηση του χιούμορ, μπορεί να είναι κάτι πολύ χρήσιμο για τις σχέσεις μας και τη γενικότερη εικόνα μας. Οι άνθρωποι με χιούμορ πιστεύεται ότι είναι πιο έξυπνοι, πιο αστείοι και φιλικοί. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι ένα από τα στοιχεία όπου βασίζεται η κολλητή φιλία. Επιπλέον, μπορεί επίσης να προβλέψει την επιτυχία των σχέσεών σου.

Σε μια πρόσθετη σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για την ηθική ταυτότητα 70 υπαλλήλων. Στη συνέχεια, οι συνάδελφοί τους, βαθμολόγησαν την αίσθηση του χιούμορ των συμμετεχόντων και έδειξαν πόσο τους συμπαθούσαν, καθώς και τη δημοτικότητά τους μεταξύ άλλων συναδέλφων. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι οι ηθικoί υπάλληλοι θεωρήθηκαν λιγότερο χιουμορίστες και λιγότερο δημοφιλείς μεταξύ των συναδέλφων τους.

Οι αριθμοί μίλησαν, όμως, σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσεις τις ηθικές σου αξίες για να έχεις περισσότερους φίλους. Μια εξήγηση δίνεται μόνο και ο καθένας ας αποφασίσει για τον εαυτό του…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ