Οι ίνες του λιναρόσπορου τροφοδοτούν τα ευεργετικά εντερικά βακτήρια


Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με λιναρόσπορο έχουν πιο ευεργετικά βακτήρια στο έντερο και καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης.

Το φυτό λινάρι (Linum usitatissimum) έχει μια μακρά και διάσημη ιστορία που πάει πίσω σχεδόν 10.000 χρόνια. Παρόλο που χρησιμοποιείται ιστορικά εδώ και αιώνες, έκανε την εμφάνισή του στις λίστες των αγορών μόνο πριν από 10 χρόνια. Οι λιναρόσποροι είναι πλούσιοι σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες και περιέχουν περισσότερες πολυφαινόλες από πολλά λαχανικά, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Η υγεία του εντέρου είναι το κλειδί για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά έχετε δει μικρή πρόοδο, ίσως θα πρέπει να πρέπει να φροντίσετε να ταΐζετε και τα ευεργετικά βακτηρίδια του οργανισμού σας. Ο λιναρόσπορος είναι μια ισχυρή θεραπευτική τροφή που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης, των ορμονών και της αρτηριακής πίεσης. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τον συμπεριλαμβάνουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο με διάφορους τρόπους. Υπάρχει και ένας άλλος λόγος για να αρχίσετε να τρώτε λιναρόσπορους εάν δεν το κάνετε ήδη: σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism, ο λιναρόσπορος ζυμώνεται στο έντερο προκαλώντας αλλαγές στην υγεία των εντέρων και οδηγώντας σε βελτιωμένη απώλεια βάρους για εκείνους που είναι υπέρβαροι. Oι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η προσθήκη αυτών των σπόρων στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της χοληστερόλης και στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Στη νέα μελέτη σε ποντίκια, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία και το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία διαπίστωσε ότι οι ίνες λιναρόσπορου ζυμώνονται στο έντερο και επηρεάζουν το γαστρεντερικό μικροβίωμα. Αυτή η διαδικασία, τονίζουν, έχει θετικό αντίκτυπο στη μεταβολική υγεία. Φαίνεται επίσης ότι προστατεύει από την παχυσαρκία στο πλαίσιο μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

«Το εντερικό μικροβίωμα είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που ρυθμίζει την λιπαρότητα και την ανοχή γλυκόζης στα ποντίκια και τους ανθρώπους», εξηγούν οι ερευνητές.

“Η δίαιτα”, συνεχίζουν, “είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που το διαμορφώνουν και μεταβάλλοντας το μικροβίωμα του εντέρου μέσω της διατροφής έχει υπονοηθεί ότι αποτελεί ένα ελκυστικό τρόπο για να βελτιωθεί ο μεταβολισμός του ξενιστή”. Ο λιναρόσπορος, ο οποίος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, ξεκινά μια διαδικασία διάσπασης (ζύμωσης) μόλις φτάσει στο έντερο. Σε γενικές γραμμές, η διάσπαση των διαιτητικών ινών μπορεί να προκαλέσει υγιείς αλλαγές στο μικροβιακό έντερο, οι οποίες με τη σειρά τους είναι επωφελείς για την μεταβολική υγεία. Ωστόσο, υπάρχει λίγη έρευνα που εξετάζει πώς οι ίνες από το λιναρόσπορο συγκεκριμένα, επηρεάζουν την υγεία μετά τη ζύμωση τους στο έντερο. Ο στόχος της νέας μελέτης ήταν να καλύψει αυτό το κενό.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες δούλεψαν με εργαστηριακά ποντίκια, τα οποία χωρίστηκαν σε τέσσερις πειραματικές ομάδες και τροφοδοτήθηκαν με τέσσερις διαφορετικούς τύπους δίαιτας:

μια τυπική δίαιτα με 4,6% ίνες από σόγια – αυτή ήταν η “διατροφή ελέγχου”
μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χωρίς φυτικές ίνες – αυτή ήταν η “δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά”
μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με 10% μη πέψιμες ίνες κυτταρίνης – αυτή ήταν η “δίαιτα κυτταρίνης”
μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με 10% ίνες λιναρόσπορου – αυτή ήταν η “διατροφή λιναρόσπορου”.

Στη συνέχεια, για να διερευνήσουν τις μεταβολικές αλλαγές που συμβαίνουν στα ποντίκια που κατανάλωναν τις διάφορες δίαιτες, οι επιστήμονες κοίταξαν πόσο οξυγόνο χρησιμοποίησαν, πόση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα παρήγαγαν, πόσο φαγητό έτρωγαν και πόσο νερό έπιναν, όπως και πόση ενέργεια κατανάλωναν. Μετά από τη διατροφή κάθε ομάδας ποντικών με την καθορισμένη δίαιτά τους για 12 εβδομάδες, οι επιστήμονες πήραν επίσης δείγματα από το τμήμα στην αρχή του παχέος εντέρου για να δουν πώς έχουν επηρεαστεί το βακτηριακό τους περιεχόμενο. Σε σύγκριση με τα τρωκτικά από άλλες πειραματικές ομάδες, εκείνα που είχαν τραφεί με την υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα είχαν χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων του εντέρου που σχετίζονταν με καλύτερη μεταβολική υγεία, λιγότερα «καλά» λιπαρά οξέα και υψηλά επίπεδα βακτηρίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Στην περίπτωση των ποντικών που κατανάλωσαν είτε τη δίαιτα κυτταρίνης, είτε εκείνη του λιναρόσπορου, η βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερό τους είχε φθάσει σε μια υγιέστερη ισορροπία μέχρι το τέλος της περιόδου των 12 εβδομάδων. Επίσης, τα τρωκτικά της ομάδας δίαιτας λιναρόσπορου ήταν πιο δραστικά σωματικά στο τέλος της περιόδου μελέτης και εμφάνισαν μικρότερη αύξηση βάρους σε σύγκριση με άλλα ποντίκια.

Κατά την εξέταση του περιεχομένου των τμημάτων του παχέος εντέρου αυτών των ποντικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια του εντέρου βοηθούν στη διάσπαση των ινών που υπάρχουν στο κέλυφος του λιναρόσπορου. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα βακτήρια επίσης καταλήγουν να παράγουν υψηλότερα επίπεδα υγιεινών λιπαρών οξέων. Στην εργασία τους, οι ερευνητές γράφουν: “Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η συμπλήρωση ινών λιναρόσπορου επηρεάζει τον μεταβολισμό του ξενιστή αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη και μειώνοντας την παχυσαρκία καθώς και βελτιώνοντας την ανοχή στη γλυκόζη. Οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να κατευθυνθούν στην κατανόηση της σχετικής συμβολής των διαφόρων μικροβίων και την οριοθέτηση των μηχανισμών για τον τρόπο με τον οποίο οι ίνες του λιναρόσπορου επηρεάζουν τον μεταβολισμό του ξενιστή”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ