Αυτή η θεατρική ομάδα ανεβαίνει στο «σανίδι» και σπάει τις προκαταλήψεις

Το αναπηρικό αμαξίδιο όχι μόνο δεν περιορίζει, αλλά μπορεί να είναι και «εργαλείο» για την ερμηνεία τους στη θεατρική σκηνή.

Πρόκειται για την ανεξάρτητη μικτή, θεατρική ομάδα, την ARTimeleia που αποτελείται από ανάπηρους και περιπατητικούς ηθοποιούς.

«Οι άνθρωποι με αναπηρίες που απαρτίζουν την ομάδα αντιμετωπίζουν νευρομυϊκές παθήσεις κι αξιώνουμε να ανεβάζουμε επαγγελματικές παραστάσεις, διότι εκπαιδεύονται και συνεκπαιδεύονται με μη ανάπηρους σε όλο το κομμάτι της υποκριτικής» δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αννίτα Καπουσίζη, σκηνοθέτις της ομάδας ΑRTimeleia, η οποία έχει ολοκληρώσει την έρευνά της πάνω στο θέατρο με ανθρώπους με νευρομυϊκές παθήσεις στην Αμερική με την υποτροφία Fulbright.

Η έρευνα αποτελεί τη βάση μιας μελέτης που συνδυάζει τη νευρολογική ανάλυση με τις βασικές αρχές της υποκριτικής με στόχο την κατάλληλη εκπαίδευση των ανθρώπων με νευρολογικές παθήσεις πάνω στο θέατρο και την υποκριτική.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι άνθρωποι με νευρολογικές παθήσεις δουλεύουν ως επαγγελματίες ηθοποιοί. Αυτό που δεν θέλουμε, είναι να θεωρείται ότι όσοι έχουν μια αναπηρία κάνουν ό,τι μπορούν. Αντίθετα, υπάρχει τρόπος να εκπαιδευτούν κι άρα μπορεί να αποδώσει σε επαγγελματικό επίπεδο. Ανοίγουν τα όριά τους, βλέπουν το σώμα τους, τις προοπτικές του και τις δυνατότητές του με διαφορετικό τρόπο».

Στην ομάδα συμμετέχουν και περιπατητικοί ηθοποιοί, οι οποίοι ακολουθούν την ίδια σειρά ασκήσεων και μεθόδων με τους ηθοποιούς με αναπηρία. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν το σώμα τους εντελώς διαφορετικά. Ανοίγεται μια άλλη προοπτική και ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουν τα πράγματα. Το αναφέρω αυτό καθώς ο μη ανάπηρος ηθοποιός θεωρεί κάποια πράγματα δεδομένα, επαναπαύεται σε κάποια πράγματα εκφραστικά, όπως χρησιμοποιώντας χέρια ή πόδια» συμπληρώνει η κ. Καπουσίζη και δεν παραλείπει να θίξει το ζήτημα της προκατάληψης.

«Οι ηθοποιοί με αναπηρίες νιώθουν ότι περιορίζονται κι αυτό διότι δεν υπάρχουν περιθώρια είτε πρακτικά στο δομημένο περιβάλλον είτε εκπαιδευτικά τα οποία να τους χωρέσουν. Υπάρχει πάντα μια προκατάληψη, οι δραματικές σχολές δεν είναι έτοιμες να τους δεχτούν κι άρα δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν ως ηθοποιοί επαγγελματίες. Εμείς αυτό προσπαθούμε, να δώσουμε προσφέρουμε επαγγελματική κατάρτιση» καταλήγει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καπουσίζη.

Η ομάδα ARTimeleia ανεβάζει κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9:15 στον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα, την παράσταση «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων;»


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ