Ινδονησία: Στους δρόμους διαδηλωτές κατά της επανεκλογής του προέδρου Βιντόντο


Κύμα μεγάλων αντιδράσεων προκάλεσε στην Ινδονησία η επανεκλογή του προέδρου Τζόκο Βιντόντο. Στους δρόμους βγήκαν οι πολίτες.

Ένταση επικρατεί στην Ινδονησία μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα. Ο πρόεδρος Τζόκο Βιντόντο επανεξελέγη άνετα, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση των ψήφων και τώρα το φως των προβολέων έχει πέσει στον αντίπαλό του που δεν παραδέχθηκε την ήττα του καθώς υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα.

Η Γενική Εκλογική Επιτροπή (KPU) επιβεβαίωσε τις ανεπίσημες καταμετρήσεις ιδιωτικών εταιριών στις εκλογές της 17ης Απριλίου, δίνοντας στον Βιντόντο το 55,5% των ψήφων έναντι 44,5% του Πραμπόβο Σουμπιάντο.

Ο Βιντόντο κέρδισε περισσότερες από 85 εκατομμύρια ψήφους σε σύνολο 154 εκατομμυρίων στην τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, όμως ο Πραμπόβο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει ότι σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και περίπου 800 υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία.

Ο απόστρατος στρατηγός δεσμεύτηκε ότι θα «συνεχίσει να καταβάλλει νομικές προσπάθειες σύμφωνα με το Σύνταγμα προκειμένου να προασπίσει την εντολή του λαού».

Ο Σούφμι Ντάσκο Άχμαντ, ο νομικός διευθυντής της προεκλογικής ομάδας του Πραμπόβο, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να προσβάλει τα αποτελέσματα στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η KPU ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα απ΄ότι αναμενόταν.Απερρίφθη ο ισχυρισμός για νοθεία

Χθες Δευτέρα μια υπηρεσία επιτήρησης των εκλογών απέρριψε τους ισχυρισμούς για συστηματική νοθεία, επικαλούμενη έλλειψη αποδείξεων, και ανεξάρτητοι παρατηρητές έχουν πει πως οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

Ο Βιντόντο δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα είναι ηγέτης όλων των Ινδονήσιων.

«Είμαστε ευγνώμονες και περήφανοι που παρ΄όλες τις διαφορές μας, επιδείξαμε ωριμότητα στη διατήρηση της ειρήνης», είπε στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας.

Ο Μπεν Μπλαντ, διευθυντής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ασίας στο Ινστιτούτο Λόουι, δήλωσε πως οι εκλογές δείχνουν πώς θέματα ταυτότητας και θρησκείας όλο και περισσότερο φαίνεται να «ενσωματώνονται στην πολιτική συζήτηση στην Ινδονησία».

«Η πρόκληση για τον Τζακόβι είναι να προσπαθήσει και να βρει έναν τρόπο να εκτονώσει τις εντάσεις», είπε ο Μπλαντ, χρησιμοποιώντας το χαϊδευτικό όνομα του προέδρου.

Οι χρηματαγορές αντέδρασαν με μικτό τρόπο με τις μετοχές να σημειώνουν άνοδο σχεδόν 1% και τη ρουπία να πέφτει κατά 0,1%.

Ο Άντρι Τανέλι, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Ciptadana Asset Management, δήλωσε πως οι μετοχές αντέδρασαν θετικά στα επίσημα αποτελέσματα.

«Από την άλλη πλευρά υπάρχει ανησυχία ότι ο Πραμπόβο δεν θα δεχθεί τα αποτελέσματα, αλλά μπορούμε να δούμε παντού ότι η αστυνομία και ο στρατός είναι έτοιμοι να εγγυηθούν την ασφάλεια», είπε ο Τανέλι.

Ο Πραμπόβο είχε προειδοποιήσει ότι οι ισχυρισμοί για νοθεία μπορεί να προκαλέσουν διαμαρτυρίες του τύπου «η εξουσία στον λαό», αν και πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχε καλέσει μέσω ενός βίντεο τους οπαδούς του να είναι «ειρηνικοί στον αγώνα μας».Δεκάδες οι προσαγωγές

Οι αρχές ενέτειναν την ασφάλεια στην πρωτεύουσα στην προσπάθεια να αποτρέψουν οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή και προσήγαγαν δεκάδες μαχητικούς ισλαμιστές που φέρονταν να σχεδίαζαν επιθέσεις. Η αστυνομία δήλωσε πως συνέλαβε ή ανέκρινε τουλάχιστον τρεις ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης για φερόμενη προδοσία.

Η αστυνομία έστησε συρματόπλεγμα και παρέταξε θωρακισμένα φορτηγά και κανόνια νερού γύρω από την KPU. Ορισμένα σχολεία στην Τζακάρτα είναι επίσης κλειστά αυτή την εβδομάδα και μερικές επιχειρήσεις επέτρεψαν στους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι.

Οι υποστηρικτές του Πραμπόβο συγκεντρώνονταν κυρίως στην υπηρεσία επιτήρησης των εκλογών ενώ πραγματοποιήθηκε επίσης ένα μικρό συλλαλητήριο στην KPU σε υποστήριξη της εκλογικής επιτροπής.

Ο αποτυχών υποψήφιος μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο μέσα σε τρεις ημέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, διαφορετικά η εκλογική επιτροπή θα ανακηρύξει επίσημα τον νικητή. Η ένσταση που είχε υποβάλει ο Πραμπόβο για την ήττα του το 2014 από τον Βιντόντο απορρίφθηκε.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ