Honda – Αλλαγή της θέσης οδήγησης σε χρόνο dt!


Μοτοσυκλέτα με δυνατότητα μεταβολής της θέσης οδήγησης αφορά μια από τις τελευταίες πατέντες που κατέθεσε η Honda προς κατοχύρωση.

Στα σχετικά σχέδια, “πειραματόζωο” αποτελεί ένα CBR1000RR Fireblade, στο οποίο και έχουν εφαρμοστεί τα δύο συστήματα που συνιστούν την πατέντα. Δεν μιλάμε για hi-tech καταστάσεις, αντιθέτως, πρόκειται για πολύ απλές μηχανικές λύσεις.

Τα clipon, εδράζονται στην τιμονόπλακα έχοντας αμφότερα ένα πολύ μακρύ κάθετο στέλεχος, το οποίο όταν βρίσκονται στην χαμηλή τους “sport” θέση, εκτείνεται προς τα κάτω, παράλληλα με τα καλάμια του πιρουνιού.

Ο αναβάτης λοιπόν, θα μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να απελευθερώσει το σημείο στο οποίο η τιμονόπλακα σφίγγει τα στελέχη των clipon και να τα τραβήξει προς τα πάνω, φέρνοντας το τιμόνι, σε μια νέα, πιο όρθια θέση.

Προκειμένου όμως να εξακολουθεί να προσφέρεται κάλυψη από τον αέρα και σε αυτή τη νέα θέση, θα υπάρχει δυνατότητα ανασηκώματος και της ζελατίνας του fairing, μέσω ενός μηχανισμού βραχιόνων, που όπως μπορούμε να δούμε στα σχέδια, μεταβάλλουν την θέση της (ύψος και κλίση) σε μεγάλο βαθμό.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στις σχετικές επεξηγήσεις των σχεδίων αυτών, ο μηχανισμός της ζελατίνας θα ελευθερώνεται με το πάτημα του ίδιου κουμπιου – χειριστηρίου που θα απελευθερώνει και τα clipon, οπότε ο αναβάτης θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να κάνει τις όποιες ρυθμίσεις επιθυμεί.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί, είναι ότι οι προεκτάσεις των clipon θα είναι γεφυρωμένες μεταξύ τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κατά λάθος ρύθμιση τους σε διαφορετικό ύψος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ