45 χρόνια φυλακή για ένα φόνο που δεν έκανε ποτέ. Αποζημίωση μαμούθ από την Πολιτεία.

45 ολόκληρα χρόνια πέρασε στις φυλακή ένας άνδρας στις ΗΠΑ για έναν φόνο που δεν διέπραξε ποτέ και αποζημιώθηκε για αυτό με το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δικαστική αυτή πλάνη συγκλονίζει τις ΗΠΑ καθώς ο 73χρονος σήμερα άνδρας πέρασε σχεδόν μισό αιώνα στη φυλακή και θα αποζημιωθεί μια το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Μίσιγκαν.

Ο Ρίτσαρντ Φίλιπς, 73 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1972 για μια δολοφονία, αν και ο ίδιος ποτέ δεν σταμάτησε να δηλώνει την αθωότητά του. Οι δικαστικές αρχές πείστηκαν για την ενοχή του βασιζόμενες σε μια μαρτυρία που αποδείχθηκε ψευδής.

Ο Φίλιπς αποφυλακίστηκε το 2018 ύστερα από την απόφαση ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, της «Κλινικής Αθωότητας», που αναλαμβάνει να «διορθώσει» τέτοια λάθη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, στις ΗΠΑ κανείς άλλος από τους ανθρώπους που καταδικάστηκαν λόγω δικαστικής πλάνης δεν έμεινε τόσα χρόνια στη φυλακή όσα ο Φίλιπς.

Ο 73χρονος άνδρας μετά την αποφυλάκισή του, έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας τους πίνακες που ζωγράφιζε τα προηγούμενα χρόνια στο κελί του. Μάλιστα τα έργα αυτά είχαν γνωρίσει και επιτυχία με αποτέλεσμα κάποια εξ αυτών να πωλούνται έναντι αρκετών χιλιάδων δολαρίων.

Πάντως πλέον δεν θα έχει ανάγκη να πουλάει τα έργα του για να ζήσει καθώς η Πολιτεία θα τον αποζημιώσει με το ποσό των 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για αυτή την δικαστική πλάνη που του κατέστρεψε τη ζωή.

Ο ίδιος πάντως δεν το βάζει κάτω και μιλώντας σε τοπικές εφημερίδες τόνισε πως “θα κρατάω χαμηλό προφίλ, θα ταξιδεύω και θα απολαμβάνω τη ζωή». Το 2016 ιδρύθηκε στο Μίσιγκαν ένα ταμείο το οποίο αποζημιώνει τα θύματα δικαστικής πλάνης με το ποσό των 50.000 δολαρίων για κάθε χρόνο που πέρασαν στη φυλακή. Στην περίπτωση του Φίλιπς ελήφθησαν υπόψη μόνο τα 30 χρόνια της ποινής, επειδή του είχε επιβληθεί και 15ετής κάθειρξη για ληστεία.

Οι αρχές αποφάσισαν επίσης να αποζημιώσουν με 780.000 δολάρια τον Νιλ Ρέντικ ο οποίος έμεινε στη φυλακή για 16 χρόνια για μια σεξουαλική επίθεση σε ανήλικη. Όπως αποδείχθηκε, με καθυστέρηση ετών, δεν ήταν ο δράστης αυτού του εγκλήματος.

«Το να επανενταχθεί κανείς στην κοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ανθρώπους που καταδικάστηκαν από λάθος. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποζημιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους για τη βλάβη που υπέστησαν», τόνισε η γενική εισαγγελέας του Μίσιγκαν Ντέινα Νέσιλ.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here