Στη Βουλγαρία ο Τσίπρας για τα εγκαίνια αγωγού φυσικού αερίoυ

Την έναρξη κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας θα εγκαινιάσει, σήμερα Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του. 

 

Η διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα από τα έργα προτεραιότητας για την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό όσον αφορά τη διασφάλιση της διαφοροποίησης των προμηθειών και των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 11.45 π.μ. στο χωριό Κίρκοβο, στο δρόμο μπροστά από το συνοριακό σημείο ελέγχου Μακάζα-Νυμφαίας. H έναρξη λειτουργίας του αγωγού αναμένεται το 2020.

Η χώρα μας προωθεί όλα τα έργα υποδομής, τα οποία θα διασφαλίσουν τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζεται, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, είναι έργα που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο διασυνδετήριος αγωγός IGB αποτελεί ένα εμβληματικό έργο και μια βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων. «Ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή, ενώ έχει προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, εφόσον στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες. Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη» σημειώνουν.

Συμπληρώνουν δε πως «η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σημαντικό γεωγραφικό σταυροδρόμι σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών στον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη. Η προώθηση του κάθετου διαδρόμου αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θέτει τις βάσεις για μια ενεργή πολιτική οικονομικής συν-ανάπτυξης, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας για την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here